След кризата акциите на Boeing се покачиха с 3%

Основната тема, движеща фондовите пазари, бяха преговорите между САЩ и Китай

След кризата акциите на Boeing се покачиха с 3%
216 ~ 3 мин. четене
Отново новината, движеща фондовите пазари, беше за развитието на преговорите между САЩ и Китай. Индустриалният бенчмарк Dow Jones нарасна с над 166 пункта, а широкият S&P 500 отбеляза първата си шестдневна печеливша серия от февруари 2018 насам с ръст от 0,2 на сто до 2879 пункта. Акциите на Boeing бяха сред отличниците с ръст от близо 3%, заедно със секторите на материалите и на енергията. Въпреки това NASDAQ не успя да финишира на зелена територия и приключи с 0,1% по-малко до 7891 пункта основно заради Tesla. Причина за поевтиняването на акциите й с над 8% беше изявлението на компанията за по-малко от очакваните доставки на Модел 3 през първото тримесечие. Силният старт на годината се дължи до голяма степен на преговорите между Пекин и Вашингтон. Измерителят на щатската икономика S&P 500 е нараснал с над 14% от началото на годината, като с най-добро представяне е технологичният сектор. 

Друг фактор е смекчената политика на Федералния резерв относно лихвите. Централната банка сигнализира през март, че няма да ги повишава отново през 2019 г., което е рязък завой от плана за две покачвания през годината. Като водеща причина Фед изтъкна влошаващите се икономически данни за САЩ от една страна и за света от друга. На Стария континент основните индекси закриха сесията в четвъртък в по-голямата си част със загуби. Основният фактор за това беше неяснотата около Брекзит и липсата на категорични новини относно преговорите на САЩ и Китай. Френският САС отстъпи с 0.09% до 5463 пункта, за разлика от немския DAX, който прибави близо една трета от процента до 11988 пункта. Британският FTSE се раздели с 0.22 на сто до 7401 пункта. Commerzbank също отчетоха повишение, след като стана ясно, че италианският кредитор UniCredit планира конкурентна оферта за банката, в случай на прекъсване на преговорите за сливане с Deutsche Bank. Акциите на втората най-голяма банка в Германия се покачиха с 2.8% в следобедната търговия. 

Nonfarm Payrolls – САЩ 

След доклада на ADP в сряда днес ще бъде публикуван държавният отчет за промяна на броя на заетите в неселскостопанския сектор в САЩ, който се публикува всеки първи петък от месеца. Очаква се ръст от 180 хиляди нови заети лица през март спрямо силно разочароващия ръст от едва 20 хил. за февруари при прогнозирани 181 хил. Информацията е със сериозно икономическо значение и се очаква волатилност на пазарите. По-голям брой от прогнозите ще даде тласък на щатския долар.

След пострадалите от разпродажбите през миналата година е и стийминг компанията Spotify, която през настоящата година прави опити за ръст, но от март насам движението е силно колебливо и все около 38.20% от Корекцията на Фибоначи. Март поведе котировките в относително низходящ канал, като в момента те тестват и горната му граница, и Фибоначи. При понижение под 140 долара ще може да се влезе в краткосрочна къса позиция с цел 135-137 долара. При поскъпване над 143 долара удачна би била покупка с прибиране на печалбите около 150 долара – при 50% от Корекцията.

Продължава възходящото движение на европейския петрол, като се наблюдава известно колебание преди преминаването на психологическите 70 долара за барел. Възможно е краткосрочно понижение до не повече от 50-периодната средна, което може да се използва за вход в дълга позиция с цел като начало стойности около 71-72 долара на барел. 

Френският индекс постепенно се доближава до 5500 пункта – максималните стойности от октомври 2018 г. преди значителните разпродажби. Загубите са почти напълно възстановени и при пробив на съпротивата бенчмаркът ще се устреми към нови рекордни стойности. При неуспех очакваме краткосрочно понижение до линията на подкрепа на възходящия канал, след което нов тест на съпротивата, което може да се използва за покупка на по-изгодни цени.
Коментари: 0