Boeing 737 Max получи разрешение за завръщане в САЩ

Две фатални катастрофи доведоха до заземяване на самолета през 2019 г.

Boeing 737 Max получи разрешение за завръщане в САЩ

Снимка: Pixabay

536 ~ 1 мин. четене

Американските регулатори по безопасността на полетите разрешиха на Boeing 737 Max отново да обслужва пътници в САЩ, след като моделът бе заземен през март 2019 г. след две фатални катастрофи, при които загинаха 346 души.

Този ход бележи ключов етап за компанията, която влезе в криза след тежките катастрофи в Индонезия и Етиопия през 2018 и 2019 г. Това предизвика разследване, което доведе до масови уволнения, както и отнемане на лидерството на компанията в глобалната авиация. Инцидентите досега струваха на Boeing около 20 млрд. долара, отбелязва Reuters.

САЩ са първите, които отменят заповедите за заземяване. Съществуващите самолети ще трябва да бъдат модифицирани преди да се върнат в експлоатация, както и да се промени техният софтуер.

Наскоро стана ясно, че American Airlines планира да върне в употреба самолети Boeing 737 Max за обслужване на пътнически полети до края на тази година. Новината дойде след като по-рано Европейският авиационен регулатор обяви модела за безопасен за летене и даде знак, че скоро той може да се върне в небето над Европа.

Подкрепи Economic.bg