Бюджетната комисия одобри набързо предложенията на ГЕРБ за данъчни промени

Заседанието приключи без особен дебат, а „Патриотите“ останаха разочаровани

Бюджетната комисия одобри набързо предложенията на ГЕРБ за данъчни промени

Снимка: Красимир Свраков

Бюджетната комисия одобри на второ четене предложенията за данъчни промени на ГЕРБ, внесени със Закона за ДДС.

Според тях потребителският данък се намалява от 20 на 9% за доставката на храна по домовете, както и за храната, взимана за вкъщи, от заведенията. Toвa e пopeднaтa oтcтъпĸa, ĸoятo пpaвитeлcтвoтo пpaви зa pecтopaнтьopcĸия бизнec, cлeд ĸaтo ДДC зa тяx бe нaмaлeн нa двa пъти в пocлeднитe мeceци - пъpвo зa xpaнaтa, пpигoтвянa и ĸoнcyмиpaнa в зaвeдeниятa, a cлeд тoвa и зa cлaбoaлĸoxoлнитe нaпитĸи - биpa и винo, консумирани там. Новата промяна обаче няма да важи за топлата витрина на супермаркетите въпреки призивите за това от големите търговски вериги.

С измененията в Закона за ДДС управляващите възраждат и СУПТО изискванията към фирмите, като те вече са с доброволен характер и определени преференции за използването им.

Дискусия в залата имаше по повод предложенията за увеличаване лимита на фирмените ваучери за храна, които работодателите могат да предоставят на служителите си и които са освободени от корпоративен данък, данък общ доход и осигуровки. „Обединените патриоти“ и БСП внесоха предложения, с които тази сума да се увеличи от настоящите 60 лв. на 100 лв. с аргумента, че тя не е променяна от 10 години, а оттогава стопанската конюнктура в страната се е променила.

Предложението им обаче не бе прието, а вместо него мина това на ГЕРБ, при което увеличението е по-скромно - на 80 лв. Решението ще се отрази негативно на бюджета, тъй като тези разходи са данъчно освободени, но от ГЕРБ не посочват в мотивите си в какъв размер ще бъде намалението. Освен това ще бъде необходимо и увеличаването на държавните разходи за ваучери.

Депутатите не одобриха и второто предложение на Валери Симеонов и неговите колеги - да бъдат увеличени праговете, над които малките компании подлежат на задължителен одит - от 2 на 3 млн. лв. за балансова стойност на активите и от 4 на 6 млн. лв. за нетни приходи от продажбите.

Коментари: 0