Болниците получиха 10 млн. лв. за медицински кислород и азот

Междувременно България е поискала от ЕК значителен брой кислородни апарати, маски, монитори за пациенти и легла за спешни отделения

Болниците получиха 10 млн. лв. за медицински кислород и азот

Снимка: Unsplash

568 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Кабинетът прие решение, с което да осигури медицински кислород и азот за нуждите на лечебните заведения. Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 10 000 000 лв.

Средствата ще бъдат предоставени като субсидии на лечебните заведения, в които се хоспитализират пациенти с COVID-19 и се провежда лечение, изискващо прилагане на кислородотерапия, с оглед значително повишените разходи за и консумация на медицински кислород и азот.

Междувременно България задейства механизма за гражданска защита за медицински продукти, съобщи говорителят на Европейската комисия (ЕК) Балаж Уйвари. 

Механизмът е активиран във вторник. Българските власти са поискали от ЕК значителен брой кислородни апарати и маски, монитори за пациенти, както и легла за спешни отделения.

"Европейската комисия вече работи по изпълнението на искането на България като може да се очаква ЕК да покрие 75-100% от разноските за пренос на необходимото. Работим усилено, очакваме резултат скоро", заяви още говорителят. Подкрепи Economic.bg