Бомбата, която може да взриви световните финанси, тиктака все по-силно

Рискът не е свързан нито с COVID, нито с инфлацията, а идва от далечен Китай

Бомбата, която може да взриви световните финанси, тиктака все по-силно

Снимка: БТА

27032 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
„Китайският Lehman Brothers“

Не COVID, не и инфлацията. Най-големият риск за глобалната финансова система в момента е проблемният китайски конгломерат Evergrande. В понеделник този малко известен, отвъдморски гигант разтърси фондовите пазари от Азия до Европа и САЩ. S&P 500 дори записа най-лошия си ден от май насам. Въпреки че не е единствената причина за понижението на американските акции, Evergrande се оказа водещ фактор, определил настроенията на инвеститорите за риск, пише Market Watch.

Притеснението им е, че Пекин може да остави компанията да фалира, нанасяйки сериозни поражения на акционерите и собствениците на местни облигации. Кризата вече развълнува световната икономика, макар че стратезите все пак очакват китайското правителство да се намеси, преди банковата система да пострада. Важният въпрос сега е как и кога ще се вземат мерки.

Строителният предприемач влезе в полезрението на световните медии с бомбата за 300 млрд. долара, тиктакаща около неговия, а и на китайската икономика врат. Толкова е огромното задължение на компанията, което в момента е пред невъзможност да бъде обслужено. До два дни Evergrande трябва да плати 83.5 млн. долара лихви, а до следващия четвъртък – още 47.5 млн. долара. Двете плащания имат 30-дневен гратисен период, но опасността да не бъдат погасени е огромна.

Акциите на компанията започнаха да се разпродават, като в понеделник удариха най-ниските си нива от 11 години насам, потъвайки с 19% на борсата в Хонконг. Инвеститорите са вперили мрачни погледи в Evergrande и правят тежки прогнози за бъдещето, опасявайки се от отключването на „китайския Lehman Brothers“.

Evergrande е илюстрация на проблемите на имотния сектор в Китай, като тя е само една от многото задлъжнели компании с нищожна ликвидност. Репресиите на Пекин също усложняват ситуацията. 

Сред фирмите със значително дялове в облигациите на Evergrande са Ashmore Group и HSBC Holdings, и двете от Лондон, както базираната в Ню Йорк BlackRock и UBS Group в Цюрих.

„Разпространението, което се случи към други пазари, е забележимо“, коментира Бен Емънс, управляващ директор по глобалната макро стратегия в базираната в Ню Йорк Medley Global Advisors. Той обяснява, че продажбата на световни акции е придружена от поевтиняването на желязната руда, дошло в резултат на засилените ограничения на Китай върху промишлената дейност. Пазарите сега са концентрирани към това дали Народната банка ще инжектира ликвидност, казва още експертът.

Всички очакваха правителството да има някакво решение, като се има предвид, че Evergrande е системно важна компания“, коментира пред CNBC Джими Чан, главен инвестиционен директор в глобалния семеен офис на Рокфелер. „Мисля, че в крайна сметка ще има държавни предприятия с дълбок джоб, които да поемат (дълга).“

Подкрепи Economic.bg