Бордът на МВФ се зае с обвиненията към Кристалина Георгиева

На извънредно заседание бе дискутиран докладът за Световната банка, уличаващ българката в неправомерни действия

Бордът на МВФ се зае с обвиненията към Кристалина Георгиева

Снимка: БТА

4040 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) е обсъдил на извънредно заседание във вторник доклада, подготвен за Световната банка, в който се твърди, че управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е притискала персонала да промени данни в полза на Китай, докато е била главен изпълнителен директор на банката.

След заседанието бордът взе решение да се срещне отново за допълнителни дискусии, каза говорител на МВФ, но без да посочи конкретна дата, предава Reuters.

Бордът обсъди досегашните дискусии на Комитета по етика и проведе предварителна размяна на мнения по доклада и изявлението на изпълнителния директор в отговор на доклада“, каза говорителят.

Той подчерта и важността на провеждането на „задълбочен, обективен и навременен преглед“ на отчета.

Припомняме, че миналата седмица Георгиева отрече обвиненията, че е оказвала натиск върху служителите на Световната банка да променят данните в доклада Doing Business 2018 за бизнес климата в Китай.

„Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху служителите да манипулират данни“, каза Георгиева пред служителите на МВФ малко след гръмването на скандала.

Разследващият доклад, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по искане на Комисията по етика на Световната банка, установи, че Георгиева и други висши служители на Световната банка, сред които и бившият финансов министър Симеон Дянков, са упражнявали „неправомерен натиск“, за да се повиши класирането на Китай по отношение на бизнес климата. Според анализ на Bloomberg пък скандалът с Георгиева заплашва да подкопае авторитета на МВФ.

Подкрепи Economic.bg