Кристалина Георгиева с първи думи след тежките обвинения

Изпълнителният съвет на МВФ започна официален преглед на въпроса

Кристалина Георгиева с първи думи след тежките обвинения

Снимка: БТА

6130 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отрече обвиненията, че е притискала служителите на Световната банка да променят данните в полза на Китай по времето, когато тя бе изпълнителен директор на институцията. Изявлението си тя направи по време на предварително планирана среща с 2700 служители на МВФ, която се случи ден след отправените тежки обвинения срещу българката.

Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това съм оказвала натиск на служители да манипулират данни“, каза Георгиева пред служителите на МВФ, цитирана от Reuters.

Преди дни името на българката бе замесено в етичен скандал. Разследване на Световната банка върху годишните класации установи, че Георгиева и други висши служители, сред които бившия финансов министър на България Симеон Дянков, са упражнили „неоправдан натиск“ върху екипа, за да повишат класирането на Китай по отношение на бизнес климата в класацията Doing Business.

Георгиева изрази категоричното си несъгласие с констатациите на доклада, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale по искане на комисията по етика на Световната банка. Пред служителите на МВФ тя каза, че високо цени данни и анализа и не е оказвала натиска за тяхната промяна.

Изпълнителният съвет на МВФ започна официален преглед на въпроса. Комитетът по етика вече разглежда доклада, а анализаторите допускат, че скандалните разкрития може да нанесат имиджов удар върху фонда.

Георгиева застана начело на МВФ през октомври 2019 г., след като институцията премахна възрастовото ограничени от 65 години за своите директори. Българката тъкмо бе навършила 66 г.

МВФ е световният кредитор, който сега играе ключова роля в глобалния отговор на пандемията от COVID-19. Фондът осигурява подкрепа за разпределението на паричните си резерви в размер на 650 милиарда долара към 190 страни членки на Фонда.

Някои държави членки на МВФ, които финансират спешното му кредитиране и други проекти, насочени към намаляване на бедността и укрепване на световната финансова стабилност, изразиха загриженост относно последните новини. Страни като САЩ, Франция, Великобритания и Япония ще обърнат сериозно внимание на докладите по случая.

Подкрепи Economic.bg