Световната банка отправи тежки обвинения към Кристалина Георгиева

Според институцията българката е оказвала натиск върху екипа на класацията Doing Business, за да бута Китай напред

Световната банка отправи тежки обвинения към Кристалина Георгиева

Снимка: Economic.bg/Архив

32254 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева беше обвинена от Световната банка – нейният предишен работодател – че е оказвала натиск за засилване на позицията на Китай в престижната класация Doing Business. Българката от своя страна отрича обвиненията.

Разследване на Световната банка върху годишните класации е установило толкова сериозни етични проблеми, че финансовата институция е решила въобще да се откаже от поредицата, съобщава Bloomberg.

Позицията на Китай в доклада от 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., е трябвало да бъде седем места по-надолу – на 85-то място. Но вместо това азиатската държава е била поставена на 78-о място, заяви СВ в преглед, публикуван през декември.

Промените в китайските данни в класацията Doing Business 2018 изглежда са резултат от два различни вида натиск, упражняван от банковото ръководство върху изготвящия екип“, се казва в доклад на Световната банка, публикуван днес.

СБ твърди, че Георгиева, заедно със своя съветник тогава Симеон Дянков, са притискали екипа „да направи конкретни промени в китайските данни в опит да вдигне класирането точно по същото време, когато се е очаквало страната да играе ключова роля в увеличаването на капитала на банката“.

Георгиева по същество е несъгласна

Разследването е проведено от адвокатската кантора WilmerHale, която е наета от Комисията по етика към изпълнителния съвет на Световната банка – органът, отговарящ за етичните въпроси, включващ служителите на борда. Констатациите са били споделени с изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е одобрил освобождаването им.

Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка преди да бъде избрана да наследи Кристин Лагард като директор на МВФ, партньор на кредитора в развитие в системата Бретън Уудс.

Не съм съгласна по същество с констатациите и тълкуванията на разследването за нередности при данните, тъй като то се отнася до моята роля в доклада на Световната банка Doing Business 2018“, казва Георгиева в изявление. „Вече имах първоначален брифинг с изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос.“

Министерството на финансите на САЩ, което управлява ангажимента на страната с МВФ и Световната банка, заяви, че преглежда доклада. САЩ имат огромна роля при взимането на решенията от базираните във Вашингтон кредитори поради тежестта на правото им на глас.

„Това са сериозни констатации и Министерството на финансите анализира доклада“, каза говорителят на ведомството Александра ЛаМана. „Нашата основна отговорност е да поддържаме почтеността на международните финансови институции.“

Проблемен доклад

Много републикански депутати се противопоставиха на разширяването на подкрепата за Световната банка и МВФ, а новините от днес може да подновят критиките на Републиканската партия, пише Bloomberg.

Класацията Doing Business играе забележителна роля на развиващите се пазари, като правителствата често истъкват пред чуждестранните инвеститори напредъка си в тази класация, когато искат да ги спечелят. Но почтеността на рейтингите е източник на разгорещен дебат през последните години. Пол Ромер напусна през 2018 г. като главен икономист на Световната банка, след като постави под въпрос промените в класирането на Чили в доклада.

МВФ и Световната банка се сблъскаха с редица етични въпроси през годините. Бившият френски финансов министър Доминик Строс-Кан подаде оставка като ръководител на фонда през 2011 г. след обвинения за сексуално насилие в хотелска стая в Ню Йорк, които в крайна сметка бяха оттеглени. През 2007 г. Пол Улфовиц, висш служител на Пентагона в администрацията на Буш, се оттегли от поста ръководител на Световната банка заради участието си в организирането на увеличение на заплатите и повишение на своя спътник.

Подкрепи Economic.bg