Ford свива производството си в Румъния

Компанията „пенсионира“ в Европа един от малките си SUV модели

Ford свива производството си в Румъния

Снимка: Ford Romania

1820 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ford прекратява производството на един от малките си SUV модели в Румъния – EcoSport. Той вече достигна края на жизнения си цикъл в САЩ и Индия и заради слабите му продажби, изглежда, подобна съдба го застига и в Европа, посочват няколко чуждестранни издания. Автомобилният гигант обаче отказа да коментира производствените си планове пред румънското издание Profit.ro.

Малкият SUV модел EcoSport се произвежда в Румъния от 2017 г., когато бе отворен заводът на американския автомобилен производител в Крайова. Автомобилът бе жизненоважен за местното производство на Ford, а и за бизнеса му в Европа и други нововъзникващи пазари. Лансиран за пръв път през 2012 г., той вече се смята за остарял. Продажбите му спаднаха драстично през 2020 г., особено в Европа – където Puma го канибализира – но също и на важни пазари като Индия, Южна Америка и САЩ.

В близко бъдеще в Крайова се очаква да стартира производството на изцяло електрически автомобил на Ford, който ще излезе на пазара през 2024 г. Инвестициите на компанията в Румъния възлизат на близо 2 млрд. долара от навлизането ѝ в страната през 2008 г. до момента. Само за новата поточна линия за електромобили се предвиждаше да бъдат инвестирани около 300 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg