Борис Джонсън се отказа от надпреварата за премиерския пост

Той не би могъл да осигури нужното лидерство и обединение на консерваторите

Борис Джонсън се отказа от надпреварата за премиерския пост
336 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън се оттегля от надпреварата за премиерския пост във Великобритания. Той няма да се кандидатира за лидер на Консервативната партия, което изключва възможността да стане министър-председател на Обединеното кралство. Това заяви самият Джонсън в реч в Лондон, съобщава BBC.

Джонсън смята, че следващият лидер на консерваторите трябва да притежава силни лидерски качества, с които да обедини партията и да укрепи позицията на Великобритания в световната политика.

„След като се консултирах с колегите ми и с оглед на обстоятелствата в Парламента, не смятам, че този човек мога да бъда аз“, заяви бившият кмет.

Борис Джонсън бе сочен за основен фаворит за нов политически лидер и британски премиер. Той бе едно от водещите лица в кампанията за Brexit и това засили политическото му влияние. BBC нарича хода му „удивителен обрат на събитията“.

Кандидатурите за нов лидер на консерваторите и британски премиер трябва да бъдат обявени до края на деня. Желание в тази насока изразиха няколко членове на правителството на министър-председателя в оставка Дейвид Камерън. Сред тях са вътрешният министър Тереза Мей, правосъдният Майкъл Гоув, социалният Стивън Краб и енергийният Андреа Лийсдъм. Кандидат е и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс. Повечето от тях агитираха за Brexit.

Гоув обеща да осигури единство и промяна и се очакваше да подкрепи Джонсън. Той обаче заяви, че „Борис не може да донесе необходимото лидерство и да изгради екип за предстоящите задачи“. 

Правосъдният министър Доминик Рааб, който също призоваваше за Brexit, подкрепи Гоув и заяви, че „кавалерското“ отношение на бившия кмет е провалило плана.  Подкрепи Economic.bg