Борисов: Днес внасяме промените в Конституцията

Още днес ще се задвижи въпросът с машинното гласуване, увери премиерът

Борисов: Днес внасяме промените в Конституцията

Снимка: Economic.bg

3266 ~ 2 мин. четене

Още днес ще депозираме Конституцията в парламента и ще се срещнем с нашите коалиционни партньори. За да може да се задвижи процесът и да разобличим лъжата, че това е Конституция на ГЕРБ. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместен брифинг с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на управляващата партия Даниела Дариткова.

„Това не е Конституция на ГЕРБ. Великото Народно събрание може да промени всеки един ред и всяка една точка. Цвета, Дариткова и Менда (председателят на бюджетната комисия - бл. ред.) още днес депозираме Конституцията в парламента. Организирайте се и започнете срещи. На 2 септември, когато е първият работен ден на Народното събрание, трябва да имаме 120 гласа“, подчерта Борисов. И се обърна към колегите си, че трябва да се свържат и да разговарят с всички парламентарно представени партии.

Според сега действащата Конституция на република България за свикването на Велико Народно събрание са необходими подписите на най-малко 2/3 от всички народни представители, т.е 160 народни представители. След като това решение бъде прието, президентът има срок от три месеца, за да насрочи избори. След тях Народното събрание, взело решение за свикването на ВНС, се разпуска.

От думите на Борисов стана ясно, че още днес ще бъде задействан процесът по въвеждането на машинното гласуване. „Още днес ще разпоредя на Томислав Дончев и група депутати да стане ясно, че машините могат да бъдат наемани, а трябва и да бъде осигурена хартия, защото някой умишлено може да поиска да ги повреди. Ние искаме да помагаме на хората. Лъжата, че ние предопределяме каква ще е Конституцията, е огромна, ние само я стартираме“, коментира премиерът.

Припомняме, че многократно правителството казваше, че въвеждането на машинно гласуване се бави, защото машините, с които се гласува, трябва да са закупени от държавата, а не да са под наем.

„Искаме да осигурим само най-доброто за хората. Искаме да върнем властта на хората“, каза още Борисов. Според него пандемията и финансите в България се управляват добре. „Справихме се с миграцията, имаме и абсолютно прозрачна банкова система“, похвали се премиерът. Борисов подчерта, че накрая на управлението, по време на четвъртата си година, има „умора и износване“, затова искат да дадат управлението на народа. „Младостта е голямо качество, но жизненият опит е нещо много важно“, каза министър-председателят.

Бойко Борисов се обърна и към протестиращите с молба да освободят пътищата и да протестират по тротоарите. „Хора, пуснете пътя, останете на тротоара. Дайте ни две седмици, за да ви дадем властта“.

Подкрепи Economic.bg