Светът има нужда САЩ и Китай да си говорят нормално

Напрежението между САЩ и Китай расте, докато двете суперсили се „бият“ за всичко

Светът има нужда САЩ и Китай да си говорят нормално

Снимка: БТА

Напрежението между САЩ и Китай расте, докато двете суперсили се „бият“ за всичко – от коронавирусната пандемия, през правата на човека и Хонконг, до това кой ще контролира технологиите в бъдеще. Едно нещо в отношенията им обаче изглежда стабилно – търговията, от която по ирония на съдбата започна спорът помежду им.

„Единствената област, в която сме ангажирани, е търговията“, коментира съветникът на Белия дом Лари Кудлоу пред репортери, допълвайки, че в момента е добре, пише CNN.

Много неща се промениха, след като двете държави подписаха частично търговско споразумение през януари, близо две години след стартираната от САЩ търговска война. Постигнатото примирие намали някои тарифи, наложени по-рано от Вашингтон върху китайския внос, като предотврати и нови. Също така Пекин се съгласи да купува селскостопански стоки за милиарди.

Днес страните се обвиняват взаимно за разпространението на COVID-19, докато пандемията разрушава световната икономика. Държавите дори затвориха свои консулства с оглед на влошаващата се национална сигурност.

Междувременно американските власти насочиха вниманието си към няколко китайски технологични фирми, заплашвайки ги със забрана за работа на техни приложения (TikTok и WeChat).

Въпреки това търговската сделка от януари изглежда…

… до голяма степен непокътната.

Кудлоу признава, че Китай „значително“ е увеличил покупките на стоки от САЩ. Само за юли азиатската страна е купила 4.6 млн. метрична тона американска соя, по данни на земеделското ведомство на Щатите.

„Китай и САЩ имат история на продължителни икономически отношения, както и други разногласия, например по въпросите на сигурността или правата на човека“, казва Дейвид Долар, старши сътрудник в Китайския център „Джон Л. Торнтън“ във Вашингтон. Според него в момента всяка страна има интерес към стабилни икономически отношения.

Очакваше се американските и китайските търговски служители да преразгледат сделката си „фаза първа“ този уикенд чрез видеоконференция. Не е ясно обаче дали тези разговори ще продължат по план.

Попитан за състоянието на търговските преговори в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира: „Ние се справяме много добре в нашата търговска сделка… но аз се чувствам по-различно относно Китай, отколкото някога досега.“

Управление на напрежението

През последните месеци Вашингтон „стреля“ срещу Пекин на полето на технологиите и националната сигурност. Китай обаче има стимул да поддържа поне част от отношенията.

Затова Пекин едва ли ще опита да отхвърли сделката, отбелязват анализатори от Eurasia Group в бележка от миналия месец, добавяйки, че стабилността на споразумението вероятно ще издържи на реториката в китайските медии.

„Освен икономическите рискове от ескалация на тарифите, първата сделка е начин за управление на напрежението с Вашингтон“, добавят анализаторите.

В азиатската страна също не са мълчаливи. „Вратата на Китай за комуникация със САЩ винаги е отворена“, коментира от своя страна китайският дипломат Ян Джичи в статия, публикувана от китайското Министерство на външните работи миналата седмица. По думите му Пекин се надява сътрудничеството да продължи, така че да се създадат благоприятни условия за изпълнение на търговската сделка.

Междувременно Китай се бори със сериозни икономически проблеми, не само заради пандемията. Огромно наводнение унищожи милиони декари земеделска земя, застрашавайки селскостопанската продукция и превръщайки по този начин партньорството със САЩ в още по-важно.

Ситуацията личи при вноса на соя например – само миналия месец Китай внесе около половината количество, което докара от САЩ за първите шест месеца на годината. Въпреки това едва ли Пекин ще успее да изпълни всичките си търговски ангажименти до края на годината, предвид крехкото състояние на световната икономика.

„Аспектите на търговската сделка от Фаза 1 просто не са реалистични в сегашната обстановка“, смята Долар. Според него ангажиментите в сферата на услугите едва ли ще бъдат изпълнени, тъй като това би изисквало повече китайски туристи и студенти да посетят Съединените щати и да харчат пари. „Това няма да стане“, смята експертът.

Изборите на Тръмп

Изправена пред възможността Китай да не изпълни обещанията си, администрацията на Тръмп има избор – да се откаже от търговската сделка или да се опита да я накара да работи.

„Прекъсването на сделката вероятно би довело до негативна реакция от фондовата борса, така че Тръмп вероятно засега ще се придържа към сделката“, смята Долар, допълвайки, че държавният глава винаги може да се откаже от нея впоследствие, в зависимост от това как върви президентската му кампания.

Бъдещето на търговските им взаимоотношения обаче е далеч от сигурно, още повече защото Тръмп е изправен пред избори тази есен, които може да изгуби от претендента на демократите Джо Байдън.

„Резултатът от изборите ще промени отношенията между Китай и САЩ със сигурност“, заяви Мауро Гюлън, професор по мениджмънт в училището Уортън към Университета на Пенсилвания.  

Ако Тръмп спечели, се очаква още по-голям натиск върху Китай, смята Гюлън. Ако пък Байдън спечели, продължава той, ще има опит за връщане към преговори по отношение на технологиите, търговията и сигурността.

Според Гюлън обаче по-важното сега е двете най-големи икономики в света да седнат и да намерят решение. Светът се нужда от това тези две страни да си говорят и партнират. „В противен случай глобалната икономика не може да работи“, казва той.

Коментари: 0