Борисов: Китайците са готови да строят АЕЦ „Белене“, ако предложим държавна гаранция

Все пак той очаква китайската компания да се съгласи с предложените условия, но все още двете страни преговарят

Борисов: Китайците са готови да строят АЕЦ „Белене“, ако предложим държавна гаранция
3881 ~ 1 мин. четене

Ако предложим държавна гаранция в проекта АЕЦ „Белене“, китайците са готови утре да започнат да я строят. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, където се провежда форумът "16+1".

„Те имат такъв тип мислене, че когато има такъв тип държавна гаранция, това си е сигурно, те утре са готови да започнат да строят, ако предложим държавна гаранция“, каза той.

Китайците винаги искат задължително предоставянето на държавна гаранция, винаги, предлагам по-модерните, приети в Европа, начини на работа, това е публично-частно партньорство, смесени компании и те го знаят и затова и по АЕЦ „Белене“ нашитя условия са ясни, категоричен е премиерът.

Борисов очаква китайската компания да се съгласи с предложените условия, но все още двете страни преговарят. Преговаря се и всяка страна предлага аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин обясни Борисов.

Въпреки исканията от китайска страна Борисов обясни, че сме неотстъпчиви по тази тема.

Това е един изключителни изгоден за тях проект, политически и геополитически, защото за първи път в Европа Китай ще строи ядрена централа. 

Коментари: 0