Русия се приближава към идеята за свой „суверенен интернет“

Депутатите одобриха на второ четене спорния законопроект, предвещаващ повече контрол и цензура

Русия се приближава към идеята за свой „суверенен интернет“

Снимка: Pexels

628 ~ 1 мин. четене
Руските депутати одобриха противоречивия законопроект, който би позволил на Москва да прекъсне интернет трафика от чуждестранни сървъри. Целта е да се гарантира сигурността на мрежите и да не се допуска външна намеса. А опасността, скрита зад мотивите, е, че по този начин ще се засилят държавният контрол и цензурата. 

Гласуването на законодателите в Държавната дума, долната камара на парламента, е завършило с 320:15 в полза на законопроекта, информира Guardian. Така той бива приет на второ четене, като се очаква да стане действащ закон на 1 ноемри. 

Предложените мерки биха довели до създаването на технология за наблюдение на интернет маршрута и насочването на руския трафик далеч от чуждестранни сървъри. Авторите на инициативата твърдят, че Русия трябва да гарантира сигурността на своите мрежи – законодателството е известно като „законопроект за суверенния интернет“.

Критиците изтъкват, че прилагането на мерките ще бъде скъпо и ще даде огромни правомощия на новия правителствен център за наблюдение на движението на данните да налага цензура. „Това е законопроект за цифровото робство и въвеждането на цензура на мрежата“, казва Сергей Иванов, член на националистическата либералдемократическа партия.

Авторите на законопроекта обаче настояват, че мерките само очертават план за превръщане на руския интернет в „по-сигурен и надежден“. „Популярното название на законопроекта – Китайска защитна стена, няма нищо общо с нашата инициатива“, казва Леонид Левин, депутат от управляващата партия „Единна Русия“.
Коментари: 0