Борисов намекна за някакви промени, но след уикенда

Премиерът заяви, че мисли за „консолидация“ на държавата, само че го спира Европейския съвет, насрочен за петък и събота

Борисов намекна за някакви промени, но след уикенда

Заседание на Министерския съвет

Снимка: Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Не беше контрапротест, а хора, които се събраха да поздравят правителството за свършената работа. Едното беше свързано с безспорния успех на България с влизането в Банковия съюз и „чакалнята“. Винаги съм бил на страната на протестиращите. Винаги сме се срещали и сме решавали проблемите. Така започна коментарът на премиера Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерския съвет днес. Той засегна многохилядните протести срещу неговото управление в цялата страна, политическите си опоненти и предупреди за тежка икономическа криза зимата.

Мъчно ми е много, че разделението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Сутринта със щаба проведох разговори, че няма коронавирус и пандемията е минала. Великобритания и Франция от първи юли задължителни маски, много от мерките, които сега важаха. В България никой не вярва, не мисли и не изпълнява. Разтревожен съм, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Дали ще е така или не, ще видим.

Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри. Ще става по-лошо. Тогава икономическите искания ще стават повече. Приходните агенции с големи усилия ни позволяват да не теглим към този момент заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да е много консолидирана. Имам идеи в тази посока, само ме спира петък и събота Европейския съвет и трябва да ги защитим.

За да можем да излезем с решение. Няма да може да се приеме нито пакта за стабилност, нито бюджета. Това са дните, които ни спират. Така или иначе ще има вот на недоверие, няма да се спирам на сценаристите. Всичко, което се случи във времето - как в общественото съзнание са се насаждали събития, които не са се случвали. Говорих днес с Каракачанов, как му бяха пришили една торбичка от Billa. Aз никога не съм го виждал с торбичка Billa. Но се създаде впечатление, че ходи на работа с торбичка Billa.

След това излязоха компроматите с чекмеджета, записите. Но ще е грешно да тръгнем в тази посока и да не забелязваме тези хора, които протестират за социални придобивки, които друг път по това време са в Гърция на работа или по Черноморието. С мерките, които въведохме и месеци наред не работеха хората и доходите им падаха. Колкото и да опитвахме с мерките, не си е като да работи икономиката. Ако успеем да удържим по този начин финансите на държавата, ще завършим годината все едно сме края на 2018 г. и началото на 2019 г. Тогава си беше безспорен успех.

Да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейския съвет. Утре ще говорим с коалиционните партньори и ако нямаме план за стабилност, включително с опозиционните партии, какво ще се прави следващите месеци? Никой не може да се справи сам. Прекрасно знам какво може Румен Петков и Мая Манолова и всички, които са на протеста. Разбира се може да са се променили, да са станали по-добри.

Те много добре знаят, че аз видя ли кръв на улицата и веднага тръгвам. Затова бяха пликчетата с червена боя, да се прави впечатление за кръв. Със сигурност големите ни проекти са под риск поставени. Защото когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори. Всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой.

Емоциите не са добър съветник.

След оставка на правителството няма да се подобри положението на хората, но съм сигурен, че декември-януари ще са в токова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме прекарали държавата през тези иглени уши, каквито са икономическата криза.

Коментари: 0