Борисов: Не е смущаващо, че 8 фирми са получили 1 млрд. лв. от ББР

Наследникът му – служебният министър на икономиката Кирил Петков, създаде комисия, която да разясни казуса

Борисов: Не е смущаващо, че 8 фирми са получили 1 млрд. лв. от ББР

Снимка: Красимир Свраков

5428 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Разбира се, че няма нищо смущаващо, че осем фирми са получили 1 млрд. лева кредити от Българската банка за развитие (ББР). Те са проверени от банков надзор, по линия на стрес тестовете покрай влизането на страната в ERM-II и от рейтингови институции. Това каза в ефира на bTV бившият министър на икономиката от кабинета „Борисов 3“ – Лъчезар Борисов, по повод изнесената вчера информация от наследника му Кирил Петков.

Заради профила на банката, която има за цел да приоритизира малкия и развиващ се бизнес, служебният министър на икономиката създава специална комисия, която да провери как и защо са раздавани тези средства на големи компании. За четири от осемте се предполага, че са свързани с Делян Пеевски. Според Борисов обаче Петков е бил подведен за структурата на портфейла на ББР, която „има активи за 4 млрд. лева, а не 1.4 млрд. лева, което е внесеният капитал“.

Лъчезар Борисов обясни отпускането на 1 млрд. лв. за едва осем фирми с притежавания от ББР пълен банков лиценз, който дава възможност на финансовата институция да работи с всякакъв тип клиенти. Според бившия министър нито по устав, нито по закон банката за развитие е нарушила правилата.

Борисов е бил в Надзорния съвет на Българската банка за развитие и по негово време също са отпускани кредити на големи компании. Той обаче каза, че не може да потвърди дали става дума за въпросните осем

Бившият министър поясни, че откъм бройка, 99.2% от кредитираните от ББР предприятия са микро, малки и средни, като общо те са получили 62% от финансовия ресурс на банката. Това означава, че големите компании наброяват под 0.8% от всички. На тях по думите на Борисов са предоставени 23% от средствата. Останалите 15% от финансирането е отишло към държавни и общински предприятия.

„Чрез ББР постигнахме изключително много, това беше един от най-добрите инструменти за подкрепа на бизнеса по време на кризата“, настоя Борисов. Той сподели данни, според които над 46 хил. физически лица са получили безлихвени кредити, което се равнява на 214 млн. лв., а с 240 млн. лв. са подпомогнати предимно микро, малки и средни компании.

Според Борисов: „Ако тези данни се пренасочат към останалия кредитен портфейл, тогава ще видите каква ще бъде разликата.“

Коментари: 0