Борисов очаква визите за САЩ да отпаднат след година и половина

Той отново подчерта, че \"Балкански поток\" не е продължение на \"Турски поток\"

Борисов очаква визите за САЩ да отпаднат след година и половина
2588 ~ 2 мин. четене
До година, година и половина ще се реши визовият въпрос между САЩ и България. Това каза при откриването на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ министър-председателят Бойко Борисов.

"Всички сме поставили въпросът за визите", обясни Борисов по повод очакването за отпадане на визите на българи за САЩ. "Февруари месец пристига помощник-секретарят по визовия проблем на САЩ и се надяваме до година и половина да сме разрешили този проблем", каза той и добави, че в момента около 10% е отказът за визи на българи в САЩ. "С 36% се е вдигнал стокооборотът между България и САЩ", каза още премиерът.

Борисов коментира и енергийните въпроси, обяснявайки, че много хора се питат защо САЩ не спират т.нар. "Балкански поток" и категорично отново заяви, че не го правят, защото той не е продължение на "Турски поток". "България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори, реверсивна", каза премиерът.

"Президентът Тръмп даде своите указания и към ден днешен ние се придържаме към това България да защити своя икономически интерес и ключовата дума тук е "стратегически газов хъб", коментира премиерът. "Всички знаят какво правим ние, не правим нищо скрито и на тъмно", добави министър-председателят.

Той обясни, че заради "зелената сделка" на ЕС в близките 10 години ще има много тежки такси за въглищните централи и е важно България да развие своята ядрена енергетика.

"Диверсификацията не е само на думи. За миналата година сме ползвали около 400 млн. куб. м втечнен газ, дошъл от Гърция. Днес ще вземем решение и ще закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания", обясни Борисов.
Коментари: 0