Борисов отхвърли възможността да е премиер с мандат на РБ

Премиерът в оставка няма да даде и министри от ГЕРБ за сформиране на кабинет

Борисов отхвърли възможността да е премиер с мандат на РБ
3692 ~ 1 мин. четене
Министър-председателят в оставка Бойко Борисов категорично отхвърли варианта да бъде премиер в кабинет, сформиран с мандата на Реформаторския блок. Пред „Дарик“ той коментира, че ако бъде създадено ново правителство в рамките настоящото 43-то Народно събрание, министри от ГЕРБ няма да участват.

"Тези, които имат претенциите, че могат, да си излъчат премиер", каза Борисов. "Казали сме единствено, че сме длъжни да им отговорим с ангажимента от коалиционното споразумение. Това значи, че премиерът, министрите и отговорността е тяхна", добави той.

Борисов подчерта, че партията му би дала подкрепа, само за да продължи работата по темите, залегнали в управленската програма, като справянето с бежанската вълна, битовата престъпност.

Борисов отказа повече коментари по темата с думите, че ГЕРБ управлява само със свой мандат и настоя "да не се подвеждаме по лъжите и интерпретациите на разни новоизлюпени политици".

В четвъртък вечер в Брюксел, където беше за заседание на Европейския съвет, Борисов заяви пред журналисти: "Заслужава си да се оттегли малко времето точно с толкова, колкото да се приеме Избирателният закон съгласно референдума. Дали ще оставим тези министри, дали други, ще се намери вариант". След думите му от ГЕРБ и Реформаторския блок започнаха неформални разговори, а шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че шансовете за съставяне на кабинет нарастват и в понеделник ще има официална среща по темата между досегашните коалиционни партньори. В същия тон прозвуча отправената по-рано през деня покана от председателя на СДС Божидар Лукарски новият кабинет да запази изцяло състава на настоящия.
Подкрепи Economic.bg