Борисов: При над 100 човека с Covid-19 на ден ще се върнат старите мерки

Обявените днес случаи на заразени наброяват 89

Борисов: При над 100 човека с Covid-19 на ден ще се върнат старите мерки

Снимка: МС

12913 ~ 2 мин. четене
При над 100 човека с коронавирус на ден отново затваряме по същия начин, както беше досега. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с разхлабването на мерките срещу разпространението на заболяването у нас. 

Сутринта на 6 май Националният оперативен щаб (НОЩ) обяви 69 нови заразени, а към 17 часа съобщи, че вече има нови 20 случая. Така общият брой на установено инфектираните в сряда прави 89. 

„Ден за ден наблюдаваме ситуацията. Нищо не сме обещавали“, подчерта Борисов и се позова на Института „Робърт Кох“, за да илюстрира данните за глобалната обстановка като „изключително лоши“. 

Той коментира и поетапното разхлабване в останалите европейски страни с думите: „Това, което наричат разхлабване в другите държави, вие си бяхте разхлабени от първия ден“. Премиерът даде пример с Гърция, където хората са затворени и принудени да искат разрешение за излизане чрез смс. 

Борисов помоли всички „да сме дисциплинирани“, ако искаме да водим „що-годе нормален живот“. 

„Ако не, лекарството го знаем – затваряме.“

По повод призивите на опозицията за грантове, премиерът настоя, че в момент, когато приходите в бюджета са драстично намалели и не се знае какво предстои, не е редно да се харчи безразборно. Като грантова обаче той определи иначе критикуваната от бизнеса схема „60/40“. 

Повод за изявлението на живо тази вечер бе участието на премиера във виртуалната Среща на върха на ЕС-Западни Балкани, която трябваше да се проведе в Загреб, но заради пандемията бе възпрепятствана. Борисов обобщи резултатите от нея. 

На срещата бе приета Декларация от Загреб. В нея се посочва, че ЕС потвърждава подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани, както и че мащабът на кризата с коронавируса изисква да бъдем единни и солидарни.

Освен това ЕС мобилизира много бързо пакет от над 3.3 млрд. евро в полза на Западните Балкани. Това включва незабавно подпомагане на сектора на здравеопазването, както и пакет от макрофинансова помощ на стойност 750 милиона евро и пакет от 1.7 милиарда евро помощ от Европейската инвестиционна банка.
Коментари: 0