Борисов припомни на руския посланик откъде тръгва кирилицата

Анатолий Макаров заяви, че „това е наш общ празник” и посочи, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май

Борисов припомни на руския посланик откъде тръгва кирилицата
2837 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Министър-председателят Бойко Борисов напомни на руския посланик Анатолий Макаров, че „създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил”. По думите на премиера това е безспорен принос на България към европейската и световна култура. Това стана ясно по време на планираната среща на премиера с руския посланик у нас.

Премиерът Борисов постави пред посланик Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, като обърна внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани. Той изтъкна, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация. Министър-председателят напомни, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

От своя страна Анатолий Макаров заяви пред журналисти, че „това е наш общ празник” и посочи, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий. „Ние също празнуваме с вас“, добави Макаров. „Правим и ще правим всичко възможно за това нашите отношения да бъдат възможно най-добри и винаги ще се стремим към това”, заяви още той.

Борисов показа и плакет на стара Плиска като припомни откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочи и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Вчерашното изказване на президента Владимир Путин към македонския му колега Георге Иванов гласеше, че „славянската писменост е дошла при нас от македонската земя” и това неочаквано се превърна в основна тема на днешния разговор между Борисов и Макаров. В България изявлението предизвика остри критики към руския държавен глава.

Други основни теми на разговора са били развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Като области от взаимен интерес бяха посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб „Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Подкрепи Economic.bg