Бизнесът ще получи надвзетите пари за газ през следващите сметки

Борисов отново се похвали, че „Булгаргаз“ ще върне на потребителите си общо над 200 млн. лв.

Бизнесът ще получи надвзетите пари за газ през следващите сметки
1096 ~ 2 мин. четене

Общественият доставчик „Булгаргаз“ ще възстановява надвзети пари за природен газ и на потребителите, които от началото на годината на свободния пазар. Това става ясно от решенията на Министерски съвет днес.

Става въпрос за индустриалните потребители, които са закупили суровината при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г. По изчисления на Асоциацията на работодателите, направени в началото на април, фирмите на свободния пазар трябва да получи поне 45 млн. лв. за първото тримесечие.

Според днешното решение газовият доставчик трябва да приложи аналогичен механизъм за компенсирането им, какъвто вече съществува за тези, които са на регулирания пазар. Тоест, парите ще бъдат прихващани от бъдещи сметки, а няма да се връщат на ръка.

От решението става ясно, че целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

На всички потребители ще бъдат върнати общо близо 201 млн. лв.

„Връщаме над 201 милиона лева“, това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание. На него трябваше да се обсъди механизмът за връщане на суми от доставчика „Булгаргаз“ на клиентите.

Премиерът направи и кратка разбивка на това кой колко ще получи - „тези пари от тях 59 млн. лв. отиват за „Топлофикация София“, на газоразпределителните дружества 22 млн. лв., на химическата промишленост 52 млн. лв., на стъкларската 16 млн. лв.“

Премиерът за пореден път обясни колко трудни са били разговорите с руската страна и колко е намалена цената на природния газ.

„Цената на газа от миналата година към днешна дата е с 53% по-ниска към 1 юни 2020 г., а за март месец е с 42% по-малко. От 31 март 2020, спрямо 1 юни 2020, е 53% намаление на цената. Това е в полза на българските граждани и бизнес“, каза той. 

„Затова очаквам утре някоя хубава карикатура да има, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България“, отбеляза още Борисов, визирайки Сашо Дончев и карикатурите на Христо Комарницки, които излизат във в. "Сега".

Подкрепи Economic.bg