Борисов: Работим активно за свързването на Балканите (обновена)

Българският премиер се надява да има още два-три моста над Дунав с Румъния

Борисов: Работим активно за свързването на Балканите (обновена)
Тунелът при довеждащия път към големия тунел под Шипка ще бъде готов до август*. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Белград след края на четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Премиерът каза още пред журналистите, че се надява да бъдат изградени още два-три моста над Дунав с Румъния.

Борисов посочи всички инфраструктурни проекти, по които се работи активно в региона. Освен тунелът под Шипка той изтъкна магистралата София-Солун, по която се работи активно и до година и половина, според него, ще бъде готова. Другите инфраструктурни обекти, важни за свързването на Балканите, са последната отсечка до сръбската граница и жп линиите.

Премиерът Бойко Борисов се спря и върху предизвикателствата пред Европа, свързани с миграцията. „Ако нещо може да потопи Балканите, то това е този въпрос. България се справя прекрасно. Трябва да се помага на Гърция. Трябва да се държим единни и заедно. Надявам се през следващите 6 месеца Румъния да държи тази тема и да я приключи“, заяви министър-председателят.

Той очерта огромния потенциал, който притежават четирите държави, а те - биха приели всеки, работещ за по-добро европейско бъдеще. „Европа и светът имат нужда от положителни примери за мир и разбирателство, а с дипломация и с толерантен тон да се решават проблемите, защото потенциалът и развитието ни са големи“, заяви премиерът Борисов. Той подчерта още, че по отношение на енергийните проекти продължаваме да работим активно и също трябва да бъдем един отбор.

Сръбският президент Александър Вучич благодари на премиера Бойко Борисов и неговия екип за това, че инвестираха изключително много усилия за европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Вучич подчерта, че ЕС трябва да продължи интегрирането на Сърбия и държавите от Западните Балкани. Той подробно се спря върху инфраструктурните и енергийните проекти, които са изключително важни за целия регион и Европа.

„Бихме желали да имаме по-добра свързаност между нашите държави и да имаме много повече контакти с приятелските ни страни“, заяви премиерът на Румъния Виорика Дънчила. Тя посочи, че с премиера Бойко Борисов са определили среща между двете правителства. На нея ще се обсъди реализирането на многото проектите, по които се работи като мостове над Дунав, навигацията и приемането на всички необходими мерки по изпълнението им.

„Нашият формат показва, че Балканите са място, което може да допринася за европейския дневен ред, а не са второкласен регион“, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Той подчерта, че се съсредоточаваме върху икономическия ни просперитет, който минава през разширяването на европейския проект. „Българското председателство даде възможност отново да бъде поета темата от дневния ред на Солун, която бе зададена през 2003 г.“, завърши Ципрас.

*Заглавието и лийдът са променени след уточнение от страна на Министерски съвет, че не става въпрос за големия тунел под Шипка, а за тунела при довеждащия път

Коментари: 0