Боян Томов: Трябват законодателни мерки срещу фалшивите новини

Медийният издател смята, че именно те са пандемията на XXI век

Боян Томов: Трябват законодателни мерки срещу фалшивите новини
Необходима е борба на законодателно ниво с фалшивите новини, защото те могат да предизвикат големи кризи. Това каза издателят на европейска информационна платформа Themayor.EU, собственик на сайта kmeta.bg и издател на сп. „Икономика“ и Economic.bg Боян Томов, в интервю за радио „Фокус“.

"Според мен, според колеги, с които съм разговарял, и според експерти, трябва да се направи неправителствен орган, който да изработи конкретни мерки, така че да има регулатор, който да следи за спазването на тези мерки. Защото независимо кой е на власт, независимо кой управлява, независимо какво се случва, какви процеси вървят в една държава, фалшивата новина, фалшивите сайтове винаги ще вредят на хората", смята медийният издател. 

Томов обясни, че работата на този орган в никакъв случай не трябва да е само по време на криза, а трябва да бъде постоянна. 

Представете си, че днес някой пусне една новина, че едно лекарство може или лекува коронавируса, или те предпазва от коронавирус, няма да хванеш COVID-19 и ще си здрав, жив, и всички тръгнат да купуват това лекарство. В същото време това лекарство подпомага по-бързо да се заразиш. Какво правим тогава и как регулираш това нещо? Ето това е проблемът", обясни още Боян Томов. 

В тази ситуация на криза, на полузатворена държава, полузатворен свят, е изключително важно адекватното поведение на медиите. "Големият проблем обаче, който е глобален и не е само за България, са фалшивите новини, фалшивите сайтове", допълни той. 

По думите му медиите, които разпространяват фалшиви новини, могат да доведат до много по-големи кризисни ситуации както за здравето на хората, така и в икономически план. "Това е голямата пандемия на ХХI век", каза Томов и добави, че трябва да се борим с тях. 

Той даде пример с президента Румен Радев, който е обект на фалшиви новини и който може също да свърши своята роля в качеството си на обединител, и да ангажира вниманието с въпроса по какъв начин държавните органи могат да се борят срещу фалшивите новини. 

По думите му трябва да знаем разделението между фалшивата и истинската новина, но в настоящата ситуация трудно можем да разберем, защото новините непрекъснато се бълват, непрекъснато излиза разнопосочна информация и е много трудно хората да разберат кое е вярно и кое не. "Затова, според мен, трябва да се организира орган, който да предложи на Комисията по медии и култура да състави мерки, които да минат и да бъдат облечени и в законодателни промени", добави той. 

По думите му е крайно време и на европейско ниво да се помисли за регулация и регламент за борба с фалшивите новини. 

"Някой ще каже: „Свободата на словото!?“ – нямам нищо против свободата на словото. Имам против това, че методологията на един фалшив сайт е един или двама души седят и пишат това, което искат, това, което мислят, това, което чувстват, подвеждат хората. Те не плащат заплати, не плащат данъци, не плащат осигуровки, не наемат хора. Това е вредно както за обществото от гледна точка на информация, така и от гледна точка на икономическа ситуация", заключи Томов. 
Коментари: 0