Вълканов: Кризата от 2008 г. беше по-тежка от сегашната

Индустрията получи глътка въздух от поевтиняването на енергията

Вълканов: Кризата от 2008 г. беше по-тежка от сегашната
Финансовата криза 2008-2009 г. беше много по-тежка от настоящата, поне засега, а минната и металургичната индустрия ще са едни от двигателите на икономиката в настоящия момент. Това каза в ефира на БНТ д.т.н.инж. Николай Вълканов, собственик на „Минстрой Холдинг” АД и председател на Българска минно-геоложка камара.

"Рано е да се каже какво точно ще случи и колко точно ще продължи кризата", смята той. "Не всичко е толкова лошо”, изтъква обаче Вълканов и дава пример с цената на природния газ и електроенергията, които идват като глътка свеж въздух за бизнеса.

"Бизнесът получи облекчение – първо, цената на природния газ се намали значително, второ,  през февруари и март цената на електроенергия на борсата беше сравнително по-ниска, което също подпомогна бизнеса в тази му част”, коментира той. Цената на природния газ, на която купува “Булгаргаз”, бе намалена с 40%, а тази на електроенергията за индустрията се е понижила с 30 лв. спрямо декември-януари.

Именно металургичните предприятия, химическите и торови заводи са сред най-големите потребители на природен газ и сега “те ще получат сериозна глътка въздух”, обясни Вълканов.

Понижението в цената на електроенергията той обясни с няколко фактора. От една страна, с голямото слънцегреене и непрекъснатата работа ВЕЦ-овете, които заедно са произвели достатъчно количество. От друга, заради затварянето на курортите, хотелите и частично на предприятията пък пада потреблението на електроенергия. “Даже имаше момент, когато електроенергията беше изкупувана на минус”, посочи Вълканов и даде за пример Германия.

След сегашната криза ще има и още едно предимство – наличието на повече свободна работна ръка, включително в лицето на завърнали се от чужбина българи, които са и по-високо квалифицирани.
Коментари: 0