Боян Томов: В „Кмет на годината“ залагаме на важни за хората категории

Хората не трябва да забравят, че не всичко зависи само от местната власт, добави той

Боян Томов: В „Кмет на годината“ залагаме на важни за хората категории

В конкурса „Кмет на годината“ залагаме на няколко категории, които са важни за хората. Това заяви изпълнителният директор на Портала на българските общини Kmeta.bg Боян Томов по БНТ.  Той даде пример с категорията „Иновации в образованието“, тъй кат в 21 век говорим за таблети за WiFi, но има страни, които ни задминават много.

По думите му „Кмет на годината“ е конкурс на идеи. „Стартирането на подобен конкурс и портал, който да следи 265 общински администрации какво правят всеки ден през годината, е доста трудна задача „Искаме да провокираме всяка една общинска администрация и хората, които работят вътре да водят диалог и да могат по-най-добрия начин да показват проектите, които са реализирали“, обясни той.

Боян Томов каза още, че хората приемат по-младите кметове и за съжаление в голяма част от общините кметовете са като феодали в града и не се приемат добре. По думите му младите може да управляват с помощта на хора, които имат опит. „Крайно време е да се води дебата колко мандата трябва да има един кмет, защото има кметове, които имат по шест-седем мандата“, каза той. Според Томов въпреки че хората ги избират, в днешно време трябва да се дава път на младите.

Боян Томов коментира и актуалната тема за новото райониране на страната като според него първото нещо, което трябва да се предложи е намаляване на областните администрации. "28 областни администрации е изключително раздут щат и непотребен. Тези кадърни хора в областните администрации може да подпомагат процесите на общините и на друга местна власт", обясни той. 

Хората не трябва да забравят, че не всичко зависи само от местната власт, а и от изпълнителната и законодателната, каза още директорът на Kmeta.bg. 

Церемонията „Кмет на годината“ може да гледате на 15 ноември в 23:15 по БНТ.

Коментари: 0