Брансън призна, че „ревнува“ от постижението на Мъск

Той се надява да надскочи постижението на SpaceX още в близките няколко месеца

Брансън призна, че „ревнува“ от постижението на Мъск
2042 ~ 2 мин. четене
Илон Мъск направи голям скок в космическото състезание, след като неговата SpaceX успешно изстреля в космоса най-мощната действаща ракета Falcon Heavy. „Малко ревнувам“, каза по този повод един от основните му съперници в надпреварата Ричард Брансън в интервю за CNN. 

Милиардерът, чиято компания Virgin Galactic планира да изведе туристи в космоса преди SpaceX, не скри възхищението си от постижението на Мъск и дори го определи като „изумително“. 

В тази връзка сега във Virgin Galactic „мислим какво може да направим, за да го надминем“, казва Брансън. 

Мъск обаче е вдигнал летвата наистина много високо. Миналата седмица той показа на света, че мечтите, дори най-смелите, могат да станат реалност, стига човек да не се откаже от тях. С изстрелването на Falcon Heavy визионерът показа, че така желаната мисия до Марс е все по-възможна. „Това беше може би най-вълнуващото нещо, което някога съм виждал – буквално“, възкликна Мъск след експеримента. 

Брансън, от своя страна, каза, че ще е голямо разочарование, ако Virgin Galactic не дебютира в Космоса още през следващите няколко месеца. От думите му става ясно, че това трябва да се случи хора на борда. 

„Надявам се, че Virgin Galactic ще бъде първата от трите компании, борещи се да изведат хора в космоса“, каза милиардерът, визирайки останалите два играча SpaceX и Blue Origin на Джеф Безос. 

По думите на Брансън 800 инженери работят неуморно, за да се уверят, че технологията на Virgin Galactic е безопасна. „Ще изчакаме да кажат, преди да изкараме някого“ в открито пространство, увери той. 

Космическата надпревара през последните години се измести от правителствената плоскост към частния сектор. На фронта вече са бизнесмените, а не държавите. Това доведе до иновации, оптимизиране на технологиите и намаляване на разходите. 

"Елон, Джеф и самите ние можем да направим нещата за част от цената, която правителствата могат да направят - и мисля, че можем да направим това още по-вълнуващо", каза Брансън.
Подкрепи Economic.bg