Сделка между ЕС и Великобритания е възможна до дни

Следващите 48 часа от търговските преговори по Брекзит са решаващи, твърдят европейски дипломати

Сделка между ЕС и Великобритания е възможна до дни

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Дипломати от Европейския съюз заявиха, че търговските преговори по Брекзит са отчели „голям напредък” и е възможно до края на седмицата да има споразумение, предава Reuters. Представителите на Съюза заявиха пред медията, че следващите 48 часа ще бъдат решаващи и че преговарящите - Мишел Барние от ЕС и британецът Дейвид Фрост - трябва да направят значителни компромиси, ако искат да има сделка до края на седмицата.

Търговско споразумение по Брекзит

Все още спорните въпроси остават - риболовът, държавната помощ и как ще се разрешават бъдещи спорове.

Надеждата на дипломатите идва от факта, че на последното заседание преговарящите са обявили, че ще преразгледат цялостния напредък, което е индикация за финализиране на търговско споразумение.

Британски министър обаче заяви, че въпреки напредъка, страната му няма да подпише неизгодна сделка или такава, която нарушава принципите на Великобритания.

Ирландският външен министър Саймън Коуни заяви, че ако и двете страни „удържат нервите си”, ще има сделка до дни. Той е категоричен, че няма да има удължаване на преговорния период, както Джордж Юстис, министър на околната среда в Обединеното кралство беше обявил в понеделник. Коуни заяви, че Великобритания иска сделка, както и самият премиер Борис Джонсан многократно е споделял, но проблемът идва от правителството му, което не го подкрепя достатъчно.

Във вторник Великобритания обвини ЕС, че е „несправедлив и иска твърде много”. „ЕС все още иска да вземе лъвския дял от риболова в нашите води, което просто не е честно, тъй като ние напускаме блока“, категорично заяви Майкъл Гоув, министър от кабинета и канцлер на херцогството Ланкастър, пред Sky.

Според него, за да има сделка, ЕС трябва да направи големи компромиси.

Коментари: 0