Гърция удължава локдауна със седмица

Това е втора промяна в срока на ограничителните мерки, които първоначално се очакваше да приключат на 30 ноември

Гърция удължава локдауна със седмица

Снимка: Pixabay

668 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство удължи настоящия локдаун с една седмица – до 14 декември, тъй като броят на новите инфекции, интубации и смъртни случаи от COVID-19 в страната не е намалял достатъчно.

 

Това е второто удължаване на ограничителните мерки, които първоначално се очакваше да приключат на 30 ноември.

„Според последните данни има стабилизиране или дори намаляване на новите инфекции, което обаче е по-бавно от очакваното. На национално ниво наблюдаваме повече изписвания, отколкото прием на пациенти в болници. Много болници в Северна Гърция обаче все още изпитват силен натиск. С тази информация става очевидно, че постепенното възобновяване на икономическата и социална активност се отдалечава“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Ограничителните мерки ще се прилагат до 6 часа сутринта на 14 декември.

„Разширяването на общите съществуващи мерки се счита за наложително, тъй като вирусният товар остава висок. Нашият приоритет е защитата на общественото здраве и живот“, добави той.

На 13 ноември в Гърция бе въведен вечерен час като хората нямат право да напускат домовете си между 21 часа вечерта и 5 часа сутринта. Мярката не важи единствено за хората, които са принудени да напуснат дома си, за да отидат на работа или на лекар.

Гражданите имат право да напускат домовете си само ако преди това са поискали и получили съответното разрешение чрез SMS. Този „електронен пропуск“ беше използван и по време на първия локдаун през пролетта.

Затвориха се всички несъществени магазини, както и ресторантите и училищата.

Подкрепи Economic.bg