Еврокомисията препоръчва отпадане на карантината при пътуване

Идеята е да няма ограничения за страните със сходна епидемична обстановка

Еврокомисията препоръчва отпадане на карантината при пътуване

Снимка: Pixabay

Европейската комисия препоръчва да отпаднат карантините и тестовете за пътниците, които пътуват със самолети между зони в общността със сходна епидемиологична обстановка, съобщиха от ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета).

Според стратегическия документ е важно да се опростят процедурите, включително и да се подават онлайн нужните документи за попълване при влизане в страните, да се изградят ефективни информационни връзки, така че да се проследяват контактите в общността при пълно зачитане на правилата за защита на данните. Както и да се координират комуникацията между авиокомпании, летища, места за настаняване и здравните власти.

Сред препоръките на ЕК е налаганата карантина и тестване на пътници да са недискриминационни, да са пропорционални между налагащите ги държави и да се търси вариант чрез тестване да се премахнат другите ограничения за пътуване.

От Брюксел препоръчват принудителната изолация, дори след завръщане от рискова държава, да е с максимален срок от 7 дни и да се прекратява при представяне на отрицателен тест за COVID-19.

В документа е записано още, че трябва да се насърчи лесният и безплатен достъп до бързи тестове, както и да се използват приложения за проследяване и предупреждение на контактите на заразените с коронавируса. От ЕК са категорични и че за деца на възраст под 2 години не трябва да се изисква PCR или друг тест за COVID-19.

Коментари: 0