Brexit ще накара Шотландия да напусне Обединеното кралство

Световната икономика може да претърпи сериозни сътресения

Brexit ще накара Шотландия да напусне Обединеното кралство
244 ~ 2 мин. четене

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще провокира Шотландия да напусне Обединеното кралство, прогнозира Джайлс Мерит, генерален секретар на организация Приятели на Европа”.

Световната икономика ще претърпи огромни сътресения, ако Великобритания излезе от ЕС”, категоричен е Мерит.

Според него Brexit ще доведе до меко казано „сериозен” икономически ефект. В момента глобалната икономика поддържа добър баланс и рисковете от рецесия са все по-малко. Ако обаче Обединеното кралство напусне ЕС, това може да доведе до много сериозен спад.

В момента финансовите пазари са много волатилни, а потребителското търсене намалява навсякъде. „Ето защо смятам, че всеки, който оценява глобалната ситуация, започва да се тревожи, че Brexit може да доведе до нов сериозен икономически спад в световен мащаб”, поясни той.

Стефен Басби обаче припомня, че ако Шотландия напусне Великобритания, това не гарантира членството й в ЕС.

„Ние ще трябва да изчакаме до резултатите от референдума, защото ще има нови договори, за които ще се водят преговори. Това реално може да отнеме няколко години. По отношение на финансовите пазари, ще трябва да потвърдим, че ще спазваме европейските правила, ако искаме базираните в Лондон компании да продължат да оперират в еврозоната. Това са различни регулации, договорени през годините. Те са част и от нашето присъствие в страните от Г-20”, обясни Басби.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни се наложи да отговаря на депутатски въпроси, след като беше обвинен, че води проевропейска кампания във Великобритания.

„Може да се очаква определени активи да бъдат преместени. В това има логика и подобно мнение бе изразено публично и в частни разговори от много институции. Те се подготвят за тази възможност”, заяви той.

Карни беше нападнат остро от консерватора Джейкъб Рийс Мог, с твърдението, че думите му уронват престижа на Централната банка. Мог е един от големите защитници на тезата, че Великобритания трябва да излезе от ЕС. Повечето икономисти обаче не са на това мнение.

Подкрепи Economic.bg