БРИКС стартираха Нова банка за развитие в Шанхай

Тя ще предоставя заеми за инфраструктурни проекти в развиващите се страни

БРИКС стартираха Нова банка за развитие в Шанхай

Снимка: БГНЕС

Новата банка за развитие (New Development Bank), основана от страните членки на БРИКС започна днес дейността си в Шанхай, съобщава Reuters.

Новата банка за развитие (НБР) ще предоставя средства на развиващи се страни за подпомагане на инфраструктурни проекти. Тя се възприема основно като алтернатива на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), макар че официално групата твърди, че не им е конкурент.

"Целта ни не е да оспорваме съществуващата система, а да я подобрим и допълним по свой собствен начин", заяви президентът на НБР Кундапур Ваман Камат.

Страните членки на БРИКС многократно са критикували Световната банка и МВФ за това, че не дават на развиващите се страни достатъчно право на глас.

Очаква се новата банка да предостави първите се заеми в началото на следващата година.

Откриването на НБР в Шанхай става факт 2 седмици след срещата на високо равнище на БРИКС, организирана в руския град Уфа под егидата на президента на Русия Владимир Путин, припомня БТА. Тогава руският външен министър Сергей Лавров заяви, че петте страни са пример за "нова полицентрична система на международните отношения".

Страните членки на БРИКС, които представляват 40 на сто от населението в света, решиха през 2013 г. да създадат тази нова финансова институция. Банката ще започне с капитал от 50 млрд. долара, като сумата ще бъде удвоена през следващите няколко години.

Москва, силно засегната от санкциите, свързани с украинската криза и срива на рублата, вижда в тази банка и валутните си резерви средство за противопоставяне на световните финансовите институции като МВФ и Световната банка.

Китай е инициатор за създаването на друга многонационална финансова институция – Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), чиято централа е в Пекин.

АБИИ, която разполага със 100 млрд. долара начален капитал, официално бе създадена в края на юни. Сред страните учредителки има двайсетина западни страни, сред които Франция, Германия и Великобритания.

Коментари: 0