Британската лира вече губи позиции заради Brexit референдума

Има рискове и за българските компании с партньори на британския пазар

Цветослав Цачев:

Британската лира вече губи позиции заради Brexit референдума

Британският паунд поевтинява вече в няколко серии.  Какъв отзвук ще има евентуално решение за излизане на Великобритания от ЕС? 

Паундът вече загуби позиции и курсовете се движат доста  динамично при всяка прогноза за изход от референдума. Излизането на Великобритания от ЕС носи голяма несигурност за развитието на британската икономика и силно негативно ще се отрази върху финансовия сектор. Британската валута ще падне, защото в момента се отчита само в малка степен опасността от излизането от ЕС. Ако това се случи, няма да се отрази добре и на еврозоната, тъй като доверието в политическия съюз на Общността е разклатено. Така че реакция е възможна и при еврото - поевтиняване спрямо щатския долар.

Но финансовият сектор във Великобритания ще има нови разходи и значимостта на Лондон ще се промени за сметка на Франкфурт.  При този песимистичен сценарий можем да очакваме, че първата реакция на пазарите ще бъде освен силен спад на британската валута, но и на акциите на финансовите компании. Особено на акциите на банките и застрахователните компании.

Има ли опасност за бизнеса на български компании, които работят с британския пазар?

При варианта на решение за Brexit българските компании с партньори на британския пазар няма да изпитат веднага промени.  След подобно решение ще предстои период от поне две години, в които трябва да се оформят новите условия между ЕС и Великобритания. Вероятно ще се постигнат значителни облекчения в международната търговия и капиталовите трансфери. 

Спадовете при валутата обаче трябва да се имат предвид, в зависимост от сделките, които се правят между двете страни.  За фирмите не е изгодно в момента да застраховат риска си чрез финансови инструменти, тъй като валутата е слаба и хеджирането излиза доста скъпо. Така че просто трябва да се изчака резултата – самото събитие е безпрецедентно и неизбежно ще донесе трусове на валутните пазари преди и на 23 юни. Но аз по-скоро очаквам, че паундът ще се стабилизира, защото смятам, че Великобритания ще каже „да“ на ЕС, дори и с малък превес.

Движението на щатския долар още нагоре също зависи от едно решение, което се очаква през юни?

По принцип вдигането на лихвите от Федералния резерв е решение, което е отчетено от финансовите пазари.  Възможни са реакции в момента на обявяването му, тъй като се очакваше за юни или юли. Като се има предвид британският вот какъв трус може да предизвика, по-скоро Федералният резерв ще бъде предпазлив на заседанието си от средата на юни.  Аз не очаквам да се сбъдне песимистичен сценарий с Великобритания, така, че според мен еврото ще остане около 1.10 долара през втората половина на годината. Изненади са възможни, разбира се, особено след слабия доклад за пазара на труда в САЩ в началото на месеца, но еврото остава ограничено от равнището от 1.15 долара в краткосрочна перспектива. 

В предстоящия на 10 юни Мастър клас "FX стратегии и поуки от първо лице", организиран от ЕЛАНА Трейдинг и Асоциацията на трейдърите в България, Цветослав Цачев ще резюмира какви спекулации ще търсят през 2016 г. големите играчи и как индивидуалните трейдъри да се възползват от това.

На този мастър клас трейдъри на валутните пазари с дълги години опит ще споделят стратегиите, до които са достигнали и какви поуки са си взели, за да имат по-голям успех и печалби. 

Economic.bg е медиен партньор на събитието.

Коментари: 0