Британската опозиция се обяви за оставане в ЕС

Лейбъристката партия ще гласува срещу каквото и да било споразумение с Брюксел

Британската опозиция се обяви за оставане в ЕС

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин

Снимка: БТА

1496 ~ 2 мин. четене
Въпреки че с всеки изминал ден расте спешността Великобритания и ЕС да постигнат споразумение по Brexit, расте вероятността за втори референдум на Острова по темата. Основната британска опозиционна Лейбъристка партия обяви, че ще бламира опитите на премиера Тереза Мей да сключи сделка с Брюксел и че ще подкрепи провеждането на ново обществено допитване за членството в Блока. Позицията на партията представи днес Киър Стармър, говорителят на лейбъристите по темата за Brexit.

До датата за Brexit – 29 март 2019 г. – остават малко повече от шест месеца и Мей все още се опитва да постигне споразумение с Брюксел какви да са политическите и икономически отношения между Великобритания и ЕС след това. В четвъртък нейният план за оставане в единния европейски пазар за стоки беше отхвърлен от европейските лидери на срещата в Залцбург, а критика тя търпи и от депутати в Лондон.

Лейбъристката партия изреди шест въпроса, които ще приложи към евентуално договореното споразумение за Brexit. Сред тях са дали то осигурява силна бъдеща връзка между Лондон и Брюксел и дали Великобритания продължава да има същите облаги, каквито има в момента като член на единния пазар и митническия съюз на Блока.

Според Стармър британският премиер е на път да се провали по всички тези въпроси. „Всеки признава, че преговорите се развиват зле и изглежда, че се насочваме към лоша сделка или дори към сценарий без споразумение”, казал е говорителят на Лейбъристката партия пред BBC. „Ние ще гласуваме срещу тези две възможности, защото това те не са добри за страната ни”, добавил е той.

Според Лейбъристката партия британското правителство няма жизнеспособен план за Brexit и в парламента няма мнозинство, което да подкрепи идеите на Мей, които тя изложи пред министрите си на специално събрание в премиерското имение Чекърс.
Подкрепи Economic.bg