Британски депутати предлагат налог за технологични компании като Facebook

Според тях играчите в сектора трябва да поемат отговорност за съдържанието на сайтовете им

Британски депутати предлагат налог за технологични компании като Facebook

Снимка: Pixabay

Най-голямата социална мрежа в света Facebook, както и останалите играчи от сектора, все повече привлича вниманието на британските депутати и по-специално на медийната комисия на долната камара в парламента. Народни представители от Острова настояха технологичните компании да понесат на плещите си отговорността за вредното и заблуждаващо съдържание, което се споделя на техните сайтове, и да започнат да плащат налог. 

Така те ще могат да бъдат регулирани, уточнява Reuters, позовавайки се на доклад на комисията. Очаква се, че налогът може да допринесе за увеличаване на бюджета на британския регулатор по данните, също както банковият сектор плаща за поддържането на своя регулатор.

„Компании като Facebook направиха лесно за разработчиците да събират данни на потребители и да ги използват в други кампании без тяхно знание или съгласие“, коментира председателят на медийната комисия Деймиън Колинс. Затова те трябва да носят отговорност за начина, по който вредно и заблуждаващо съдържание се споделя на техните сайтове“, смята още той.

Социалната мрежа прикова световното внимание върху себе си след разкритието, че консултантската фирма Cambridge Analytica e получила достъп по неподходящ начин до данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа. Компанията понесе глоби в няколко държави. 
 
Депутатите също така предупреждават и за криза на демокрацията заради злоупотребите с лични данни. „Ние сме изправени пред истинска криза на нашата демокрация - въз основа на системната манипулация на данни в подкрепа на неумолимото вземане на прицел на гражданите чрез кампании за дезинформация и послания на омраза“, каза Колинс.

Според депутатите стандартите за точност и безпристрастност, към които да се придържат технологичните компании, могат да се основават на правилата за радио и телевизия на комуникационния регулатор Офком.
Коментари: 0