Британски фирми настояват затворници да им станат служители

Недостигът на работна ръка във Великобритания изправи редица сектори пред остра кадрова криза

Британски фирми настояват затворници да им станат служители

Снимка: Pixabay

2066 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Производителите на хранителни продукти във Великобритания отправиха молба към правителството да позволи на затворниците да се притекат на помощ за решаване на кризата с работна ръка, породена от Брекзит и пандемията от COVID-19, предава The Guardian.

След като Обединеното кралство напусна ЕС,  влязоха в сила множество изисквания за желаещите да се трудят на Острова. Те трябва да придобият работна виза, ако искат да работят в страната или да получат статут на уседналост или предварителна уседналост (settled или pre-settled). Новите изисквания заедно с пандемията от коронавирус, която затвори множество сектори и спря производството във Великобритания за няколко месеца, предизвикаха криза на пазара на труда в страната.  

От Асоциацията на независимите производители и доставчици на месо, която представлява кланиците и различни преработвателни цехове, заявиха, че им предстои среща с представители на Министерството на правосъдието, за да проучат възможностите как в бранша да бъдат взети на работа бивши и настоящи затворници.

Компаниите се опитват да привлекат затворниците чрез схема за платен труд и временно освобождаване, за да запълнят празните работни места. Освен това те контактуват с неправителствени организации, които биха могли да им окажат помощ с привличането на бивши нарушители на закона. Идеята е, че тези хора при нормални условия се сблъскват с трудности да си намерят работа след пускането им на свобода.

Тони Гуджър от Асоциацията заяви, че някои компании вече работят по схемата за платен труд и временно освобождаване и са изключително доволни от работата на затворниците. Той добавя пред медията, че е разговарял с един от затворите в страната, за да си партнират, но от там са му заявили, че квотата им за пускане на затворници по тази схема вече е запълнена, тъй като интересът към тях е голям.

Схемата за освобождаване на затворници бе ограничена по време на пандемията, но отделни затвори я въведоха отново през последните месеци.

Криза за работна ръка има не само в хранително-вкусовата промишленост. Недостиг на около 90 000 шофьори на камиони доведе до опразване на рафтовете на някои супермаркети. От бранша сигнализират, че ситуацията през следващите месеци ще се влоши, ако правителството не предприеме спешни мерки. Те настояват властите да увеличат броя на провежданите изпити за шофьори на тежкотоварни автомобили и да предоставят временни визи за водачите от ЕС.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg