Британският министър по Brexit подаде оставка

Дейвид Дейвис защитаваше идеята за твърд Brexit

Британският министър по Brexit подаде оставка

Снимка: БТА

1480 ~ 1 мин. четене
Британският министър, отговарящ за въпросите по излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), Дейвид Дейвис подаде оставка, съобщават световните медии. Той е направил това в неделя вечерта. 

Новината идва след срещата, на която премиерът Тереза Мей успя да си осигури подкрепата на британското правителство за своя план за излизане от Блока, определян от някои като твърде мек. Тя е убеди най-твърдите поддръжници на Brexit в кабинета да подкрепят идеята й за създаване на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, отбелязва Rreuters.

Известно е обаче, че Дейвис бе поддръжник на идеята за твърд Brexit. Привърженици на отделянето на Острова от ЕС приветстваха оставката му като „принципно и смело решение”. 

Загубата на главния преговарящ за Brexit е удар за британския премиер и подчертава дълбоките разделения в управляващата Консервативна партия относно изтеглянето от Блока. Оставката на Дейвис може да насърчи поддръжниците на твърдия Brexit, като анализаторите допускат, че и други министри биха могли да последват примера му и да подадат оставки. Така не е изключено да се стигне дори до падане на правителството, коментира ДПА.

Вчера пък премиерите на Австрия и Ирландия Себастиан Курц и Лио Варадкар приветстваха новия британски план за Brexit като стъпка напред, но подчертаха, че остават много въпроси, на които трябва да бъде намерен отговор, включително относно предложението за митниците. Aнтиевропейски настроеният министър на околната среда Майкъл Гоув също обяви публично подкрепата си за плана на Мей.

Подкрепи Economic.bg