Британският външен министър подаде оставка

Той е отказал на Борис Джонсън да стане министър на отбраната, за да обърне внимание на децата си

Британският външен министър подаде оставка

Снимка: БТА

Джереми Хънт, който загуби надпреварата за премиер на Великобритания, подаде оставка като министър на външните работи, пише BBC. Решението му е дошло, след като новият министър-председател Борис Джонсън му е предложил да е министър на отбраната, но Хънт е отказал.

„Би било огромна чест да продължа работата си като външен министър, но разбирам нуждата новият премиер да може да избере своя екип. Борис Джонсън искрено ми предложи и друг пост, но след 9 години и над 300 правителствени съвещания е време да се завърна на скамейките, от където ще дам пълната си подкрепа за новия премиер“, написа досегашният дипломат №1 на Великобритания в Twitter.

„Бях министър във всеки един момент, в който трите ми деца са на този свят. И макар да изглежда странно за човек, който опита да стане премиер (и е ужасно клише), реших, че сега е времето да посрещна най-голямото си предизвикателство – да бъда баща“, добавя той. Той също така благодари на хората от Консервативната партия които са го подкрепили, макар и по думите му да е бил „аутсайдер“.

Много анализатори смятаха, че Хънт ще остане в правителството, тъй като е запознат не само със ситуацията около Brexit, но и с проблема със задържания от Иран претролен танкер. Назначаването на нов министър ще изисква от него да навлезе в материята преди да може успешно да съдейства за решаването на международните проблеми на страната.

Коментари: 0