Британците в ЕС може да загубят достъп до родните си банкови сметки

Освен това разплащанията с карта за гражданите и компаниите ще станат по-скъпи

Британците в ЕС може да загубят достъп до родните си банкови сметки

Британският министър по въпросите за Brexit Доминик Рааб

Снимка: БТА

Британците, живеещи в други страни членки на ЕС, може да загубят достъп до банковите си сметки в Обединеното кралство. Освен това  компаниите в ЕС може да загубят достъп до инвестиционните банки в Лондон. Това са част от очакваните последици, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение с Брюксел, обяви днес британското правителство.

Управляващите в Лондон представиха документ с очакваните извънредни ситуации, ако на 29 март догодина Brexit се осъществи без подписано преди това споразумение между Обединеното кралство  и ЕС. Правителството на Тереза Мей подчертава, че може да предприеме едностранни действия в няколко сфери, за да минимизира лошите последици.

Според въпросния документ над милион британци, живеещи извън страната си, няма да имат достъп до своите родни банкови сметки, през които да получават пенсии и заплати. Освен това всички британски граждани ще трябва да плащат по-високи такси при разплащания с карта в ЕС,  когато пътуват или пазаруват онлайн.

Тази година Блокът постигна споразумение да сложи таван на таксите, които търговците на дребно  плащат за обработката на трансакции през дебитни и кредитни карти. Без споразумение между Лондон и Брюксел, което да действа след Brexit, британските клиенти вече няма да са защитени чрез този таван.

Правителството в Лондон също така предупреди компаниите на британска територия, които работят с други държави членки на ЕС, че ще бъдат изправени пред много бюрокрация и възможни гранични забавяния. Също така и фирмите,  както и гражданите, ще трябва да плащат по-скъпи банкови плащания.

Британският министър по въпросите за Brexit Доминик Рааб все пак отбеляза, че остава уверен, че страната му и Брюксел ще постигнат споразумение какви да са икономическите и политическите им отношения след 29 март 2019 г.
Коментари: 0