Брюксел не приема ключови точки от търговското споразумение с Лондон

Според Барние ЕС няма да приеме предложението на Лондон за създаването на зона за свободна търговия

Брюксел не приема ключови точки от търговското споразумение с Лондон
568 ~ 1 мин. четене
Ключови точки от британския план за търговските отношения между Брюксел и Лондон след Brexit са „приемливи“. Това каза главният преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние, предаде Франс прес.

Според Барние ЕС няма да приеме предложението на Лондон за създаването на зона за свободна търговия на промишлени продукти, както и Великобритания да може да събира мита за предназначени за ЕС продукти, влезли на нейна територия.

„Това ще постави под въпрос интегритета на общия ни пазар и не подлежи на обсъждане“, посочи Барние пред членовете на комисията за Brexit на Камарата на общините.

Това е поредният удар срещу „плана от Чекърс“, чийто привърженик е британският премиер Тереза Мей и който предвижда запазване на близки търговски отношения с ЕС след Brexit. Планът, договорен по-рано през лятото на изнесено правителствено заседание в резиденцията Чекърс, се сблъсква с неодобрение както на някои привърженици на Brexit, така също и на част от противниците на излизането на Великобритания от ЕС.

И Лондон, и Брюксел не желаят повторното въвеждане на граничния контрол заради опасения, че така ще бъде застрашен крехкият мир в Северна Ирландия. Но те имат различна визия за това как да бъде избегнато възстановяването на границите между Ирландия и Северна Ирландия след Brexit.

ЕС предложи Северна Ирландия да остане част от митническия съюз и общия пазар след напускането на Великобритания, но правителството на Мей се противопостави на тази идея с аргумента, че така ще бъде застрашена териториалната цялост на страната.

Мишел Барние предупреди, че ако не бъде договорен специален режим за Северна Ирландия, няма да има споразумение.
Подкрепи Economic.bg