Брюксел поставя 5-дневен ултиматум пред Гърция

От Еврозоната очакват преработен план с реформи до понеделник, в Атина цари оптимизъм

Брюксел поставя 5-дневен ултиматум пред Гърция
160 ~ 1 мин. четене
Автор: Михаела Иванчева

За да получи международна икономическа помощ, Гърция трябва да представи преработен план от реформи до понеделник, предаде Bloomberg.

На конферентен разговор в сряда, страните от Еврозоната и ръководителите на Европейския фонд за финансова стабилност поставиха този краен срок, след като стигнаха до заключението, че Гърция не е имала право да използва 1,2 милиарда евро от бюджета си, за да финансира банките в страната, без да употреби средствата от фонда.

Финансовите министри на страните членки на Еврозоната искат да видят конкретен план как премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще спази задълженията си за реформи.

Атина ще трябва да убеди кредиторите си, че е готова да оправдае очакванията им. „Гърция трябва да действа по-бързо и по-ефективно“, заяви Йерун Дейселблум, холандският финансов министър и председател на Еврогрупата, която обединява финансовите министри от Еврозоната.

Властите в Атина изразиха оптимизъм относно бъдещата договорка. "Вярвам, че в началото на следващата седмица ще имаме споразумение по пакета от реформи на гръцкото правителство и относно финансирането на страната," заяви министърът на икономиката Георгиос Статакис. 

Той не уточни кога списъкът ще бъде изпратен. Не е ясно дали ще включва мерки, договорени от предишното консервативно правителство, като приватизация и реформи в пенсионната система.

Коментари: 0