Брюксел създава фонд за отбрана и военни технологии

Държавите членки заедно ще купуват военна техника, ще се стимилурат иновациите

Брюксел създава фонд за отбрана и военни технологии
3881 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия предложи създаването на европейски фонд за отбрана и призова за инвестиции за съвместни разработки на отбранителни технологии и оборудване. „Ако Европа не се погрижи за собствената си сигурност, никой няма да направи това вместо нас“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Комисията предлага новият европейски фонд да подпомага инвестициите в съвместни изследвания и разработки на отбранителна техника и технологии. Фондът ще включва направлението „Научни изследвания“ за финансиране на общи разработки в областта на нови отбранителни технологии (електроника, метаматериали, криптиран софтуер или роботи).

Комисията предложи 25 млн. евро за изследвания в областта на отбраната в бюджета на ЕС за догодина и очаква предоставените средства да достигнат общо 90 млн. евро до 2020 г. След 2020 г. ЕК възнамерява да предложи обособена програма за научни изследвания в областта на отбраната с приблизителен бюджет от 500 млн. евро годишно.

Предложението на Комисията предвижда държави от ЕС да купуват определени способности заедно, за да понижат отбранителните си разходи. Страните могат да купуват заедно дронове или вертолети на едро, за да постигнат по-ниска стойност. Предвижда се бюджетът в тази посока да бъде около 5 млрд. евро годишно.

Европейските структурни и инвестиционни фондове и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подпомагат финансово развитието на изделия с двойна употреба, отбелязва комисията. Предвижда се ЕК да подкрепя усилията на ЕИБ за подобряване на достъпа до финансиране за доставчиците на отбранителна техника. Комисията ще насърчава съфинансирането от ЕС на проекти за инвестиции и за осъвременяването на веригите за военни доставки.

ЕК ще подобри условията за отворен и конкурентен пазар в областта на отбраната в Европа, за да помогне на дружествата да извършват дейности отвъд националните граници, а на държавите от ЕС – да получат възможно най-добра възвръщаемост на вложените в обществени поръчки в областта на отбраната средства.

ЕК ще продължи усилията си за ефективно прилагане на директивата за обществени поръчки в областта на отбраната и ще улесни трансграничното участие в обществени поръчки в тази област, ще подкрепя разработването на промишлени стандарти и ще насърчава космическите програми на ЕС.

Днешното предложение ще бъде обсъдено на заседанието на Европейския съвет на 15-16 декември. Юнкер коментира, че Европа не може повече да си позволява да използва военната мощ на други, или да оставя Франция сама „да защитава честта й в Мали“. За да имаме силна европейска отбрана, европейската отбранителна промишленост трябва да се стреми към иновации, добавя той.

ЕК отбелязва, че през последното десетилетие държавите от ЕС са понижили разходите си за отбрана с близо 12 на сто. По изчисления, цитирани от ЕК, липсата на сътрудничество между държавите от ЕС в областта на отбраната и сигурността струва между 25 млрд. и 100 млрд. евро годишно.

Подкрепи Economic.bg