БСП иска повишаване на пенсиите от 1 юли

Левицата потвърди идеята си за замразяване на депутатските заплати

БСП иска повишаване на пенсиите от 1 юли

Всички български пенсии да бъдат преизчислени от 1 юли. Това предложиха депутатите от „БСП за България“ по време на парламентарното заседание в четвъртък.

Идеята е преизчисляването да бъде на база средния осигурителен доход за 2013 г.Последното индексиране е крайно неактуално, тъй като е направено преди почти 10 години – през 2008 г. Целта е да се намалят разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. В момента разликата между тях е сериозна, въпреки еднаквия осигурителен стаж.

„Това е истинската мярка, която ще подпомогне най-възрастните хора, които живеят в унизително положение“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.     

Левицата демонстрира подобни намерения още по време на предизборната си кампания, а вече е подготовена и предварителна оценка на въздействието. Преизчисляването ще струва около 800 млн. лв. годишно.

Увеличението ще е различно, в зависимост от годината на пенсиониране. За някои пенсии, които са отпуснати преди 2000 г. то ще бъде около 20%. За тези след 2000 г. повишението ще бъде много по-малко, а за пенсиониралите се през последните години ще бъде най-малко, обясни Стойнев.

БСП потвърдиха и желанието си за замразяване на заплатите на депутатите. В момента възнагражденията на народните представители се актуализират на всеки 3 месеца, което според левицата е крайно неприемливо, предвид бавно нарастващите доходи на повечето граждани.

„Най-малкото, което може да направим, е с личен пример са изразим съпричастност с гражданите, които живеят под и около прага на бедността“, посочи Жельо Бойчев.  

Коментари: 0