БСП пусна три сигнала до прокуратурата за приватизацията и сделката за ЧЕЗ

Опозицията е започнала подписка сред българите за спиране на сделката

БСП пусна три сигнала до прокуратурата за приватизацията и сделката за ЧЕЗ
376 ~ 1 мин. четене

БСП внесе в прокуратурата три сигнала относно покупко-продажбата на българските активи на ЧЕЗ. От опозицията обявиха още, че вече са започнали подписката сред българите за спиране на сделката.

Социалистите искат първо да бъде извършена проверка на произхода на средствата, с които „Инерком България” е кандидатствала за покупката на енергийното дружество.

Вторият сигнал до главния прокурор Сотиро Цацров е относно приватизацията на ЧЕЗ през 2004 и през 2012 г. „По отношние на продажбата през 2012 г. на 33% от дружеството от правителството на Борисов, ние питаме дали всичко това е било направено законосъобразно”, това каза зам.председателят на „БСП за България” Крум Зарков. По думите му, от БСП смятат, че има нарушени стратегическите документи на страната при осъществяването на тази продажба. В сигналите от опозицията се позовават на две енергийни стратегии и в частност стратегията за приватизацията на електроразпределителни дружества. Според него, там е описано, че страната трябва да запази поне 33% от тези дружества, за да може да знае какво се случва в тях. Зарков добави, че ако това е било направено, днес е нямало да се чудим какво се случва. Левицата настоява да се провери законосъобразността на двете сделки. 

„Искаме отговор на въпроса- какво се е случило с досъдебно производство, което прокуратурата е образувала през 2013 г. срещу неизвестен извършител, служител на ЧЕЗ – България. Той е бил разследван за недостатъчно грижи при управлението и стопанисването на дружеството, което е довело до големи щети”, заяви още Крум Зарков.

Подкрепи Economic.bg