БСП се отказа да премахва плоския данък, засега

Социалистите ще чакат да спечелят парламентарните избори, за да го предложат пак

БСП се отказа да премахва плоския данък, засега
БСП ще изтегли предложенията си за промени в Закона за държавния бюджет за 2017 г., докато не дойдат на власт. Това обяви председателят на групата Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. По-рано социалистите искаха да премахнат плоския данък и да въведат прогресивно облагане с необлагаем праг, равен на стойността на минималната работна заплата.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов каза, премахването на плоския данък ще струва на бюджета 1.236 млрд. лв. Той определи искането на БСП като популистко. Горанов припомни, че плоският данък е въведен именно от правителство на БСП, а с премахването му идва опасността бизнесът отново да се върне в сивата икономика.

"Когато спечелим парламентарните избори, тогава ще си провеждаме тези политики. Сега да приемат този бюджет, който е внесло правителството", коментира тя.

Нинова заяви, че депутатите от БСП ще бъдат в пленарната зала при обсъждането на бюджета за следващата година. "Ще си кажем позициите по бюджета на правителството, ще участваме в обсъждането, при гласуването няма да го подкрепим", заяви тя. По думите й проектобюджетът е изготвен преди изборите и е отговорност на екипа на Бойко Борисов.

Тя подчерта, че БСП няма да предлага служебни министри в бъдещия служебен кабинет. "Не е наша работа. Има си в момента президент, да си поеме отговорността", коментира тя.
Коментари: 0