Плевнелиев започва консултации с партиите за нов кабинет

Президентът ще разговаря поотделно с всички парламентарно представени групи

Плевнелиев започва консултации с партиите за нов кабинет
Президентът Росен Плевнелиев започва политически консултации с парламентарно представените партии, след като парламентът гласува оставката на правителството.  Държавният глава ще разговаря поотделно с представителите на различните партии в опит правителствената криза да не прерастне в парламентарна.

Първи на "Дондуков" 2 при президента ще бъдат представителите на парламентарната група на партия ГЕРБ. Срещата е насрочена за тази сутрин, предава БНР.

След като приключи кръгът от консултации, президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Първи ГЕРБ - като най-голяма по численост парламентарна група, ще получат правото да съставят правителство. От партията вече заявиха, че ще върнат мандата.

След това президентът трябва да го връчи на втората по численост група в парламента - тази на БСП. При третия опит Плевнелиев може да връчи мандат на парламентарна група по свой избор. Ако и тя не успее да състави кабинет, президентът трябва да назначи служебен, но не може да разпуска парламента, тъй като до края на мандата му остават по-малко от 3 месеца.

Държавният глава вече отправи питане до Конституционния съд дали може да насрочва избори, без да е разпуснал Народното събрание.

Коментари: 0