БСП внесе 200 хил. подписа срещу сделката за ЧЕЗ

Временната комисия за сделката така и не отговори кой по същество е купувачът на българските активи на енергийната компания

БСП внесе 200 хил. подписа срещу сделката за ЧЕЗ
452 ~ 1 мин. четене
БСП внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искане сделката между чешката енергийна компания CEZ и българската фирма "Инерком" за ЧЕЗ  да бъде разтрогната. Искането е събрало 200 хил. подписа за около 2 месеца.

Жельо Бойчев от БСП, който беше и председател на временната Комисия за ЧЕЗ, поиска правителството да изкупи дела на CEZ в българското енергийно дружество и така то да стане държавно.

По-рано днес Корнелия Нинова подчерта, че едно от заключенията на комисията е било, че "Инерком" не отговаря на изискванията да бъде избрана за купувач. Причината е, че в условията кой да купи ЧЕЗ е било заложено купувачът да има 700 млн. лв. собствен капитал, докато фирмата на Гинка Върбакова има 50 хил. лв.

Вчера депутатите приеха доклада на Комисията за ЧЕЗ, въпреки че в документа липсваха отговори на най-важните въпроси относно сделката. Още в началото на работа си временната комисия постави пет въпроса - да се разследва кой стои зад купувача „Инерком”, откъде идват средствата за покупката, има ли замесени офшорни фирми, ще бъде ли подменен мениджмънтът на компанията и с какъв, ще бъдат ли запазени работните места и как ще се развива дружеството в бъдеще.

Най-важните въпроси, на които комисията не успя да отговори са кой по същество е купувачът на българските активи на CEZ и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде придобито дружеството.
Коментари: 0