БТК става основен акционер в Левски

Бранимир Ботев влезе в Надзорния съвет на клуба на мястото на Тодор Батков

БТК става основен акционер в Левски
324 ~ 2 мин. четене
Българската телекомуникационна компания (БТК) получи покана да стане акционер във футболен клуб "Левски". Дружеството, което преди дни беше закупено от бизнесмена Спас Русев, трябва да внесе 13 млн. лева в капитала на клуба и да получи 13 млн. акции. Предвижда се уставният капитал на дружеството да бъде увеличен с въпросните 13 млн. лв. - от 30,669 млн. на 43,669 млн. лв. Телекомуникационната компания трябва да внесе 1/4 от сумата до 3 месеца, а останалото - до 1 година. Със своя дял от 13 млн. акции БТК става и главен акционер с 29,7% от дяловете.

Бранимир Ботев влиза в Надзорния съвет на "Левски" на мястото на бившия вече собственик на клуба Тодор Батков, като представител на БТК. Това стана официално днес по време на Общото събрание на акционерите, което се провежда в НДК, съобщават Sportal.bg и "Стандарт".

Ръководител на УС ще продължи да бъде Иво Тонев. В него ще влезе и другият акционер Николай Иванов. 

Тв продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов ще поемат маркетинговата политика на клуба, като за целта имат специална презентация по време на Общото събрание.

Бранимир Ботев е бивш заместник-министър на туризма. Той бе освободен от този пост през през февруари. Той е и бивш председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. През 2012 година Ботев е член на Консултативния бизнес научен съвет при министъра на земеделието и храните. През същата година е членувал в Управителния съвет на „Деловая Русия", а през 2008 година – в този на Националния борд по туризъм. 

През 2007 година е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки. Година по-рано той оглавява родната асоциация на производителите, вносителите и търговците на алкохол у нас, а в периода 2002-2004 е председател на Надзорния съвет на винарска изба „Розова долина", която се намира в град Баня. 

ПФК "Левски" е на загуба от 5 638 000 лева за 2014 година. Това стана ясно по време на Общото събрание на акционерите, на което Константин Баждеков е изнесъл финансов доклад.

От доклада става ясно, че клубът е имал разходи в размер на почти 14 милиона лева.

Подкрепи Economic.bg