\"Булгаргаз\" няма основания за 2% по-скъпо гориво, отсече ДКЕВР

Ако има пазарна логика за нова цена, ще се съобразим, категоричен е комисарят Димитър Димитров

Регулаторът е против

\
3674 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Държавната компания „Булгаргаз“ няма реални основания за увеличение на цената на синьо гориво с 2,07% за IV-то тримесечие, стана ясно днес от коментар на член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Димитър Димитров.

„Заявката на държавния доставчик „Булгаргаз“ е много оптимистична“, категоричен бе членът на ДКЕВР относно разпространеното във вторник съобщение на дъщерната компания на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Комисарът обясни това с включването от страна на „Булгаргаз“ в това увеличение с малко на недовзетите си приходи. „Начинът по който ние сега изчисляваме цените не кореспондира с техните виждания“, заяви той.

Експертът допълни, че „върху цената не се оказва никакъв административен натиск“. Това, според Димитров, е „основното разминаване“: "Булгаргаз" има недовзет приход само за предходните три месеца“.

Според него пазарът ще посочи пътя при вземането на окончателното решение. „Вярвайте ми, ако има пазарна логика в тази цена, ние няма как да не се съобразяваме, защото в крайна сметка пазарът е такъв, цифрите са такива и няма как ние да оказваме административно влияние върху цената. Според мен е недопустимо“, каза членът на ДКЕВР.

Той бе принуден да коментира и появилата се наскоро в медиите информация за това, че „Булгаргаз“ няма пари за доставки и в отговор на въпрос дали дружеството може да се превърне „във втора Национална електрическа компания (НЕК)“.

Димитър Димитров коментира, че „за трудното плащане на доставките на горивото не е виновна цената“. Още повече, че според предварителна информация, дружеството е „на печалба от 40 млн. лв. за деветмесечието“.

При разглеждането на искането на „Булгаргаз“ в ДКЕВР ще се вземат предвид от една страна поскъпването на щатския долар, спадът на цените на петрола от друга и калоричността на синьото гориво. Засега обаче не може да се каже кой от факторите е с най-голяма тежест за исканото повишение.

От значение за цената е и заявката за количеството, която дружеството прави към дъщерната компания на руския монополист „Газпром експорт“, както и редица други фактори. Увеличение на цената на горивото с над 2% означава и увеличение на себейността на парното за топлофикационните дружества – както е известно 70% - 80% от тарифата за отоплението се базира на разходите за доставки на природен газ. Тоест при 2% ръст в цената на газа, топлофикациите смело ще могат да поискат 1,4% - 1,6% по-скъпи парно и топла вода.

Подкрепи Economic.bg