„Булгаргаз“ спира да доставя допълнителни количества газ на фирмите

Общественият доставчик отчита нарастващи заявки за количества, но няма капацитет да ги изпълни

„Булгаргаз“ спира да доставя допълнителни количества газ на фирмите

Снимка: Wikipedia

6474 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

„Булгаргаз“ предупреди своите клиенти, че спира да им доставя количества газ, които се заявяват над договорените. Общественият доставчик съветва фирмите да ограничат потреблението си (респективно производството – бел. ред.) до размера на предварително одобрените дневни количества, за да се гарантира „нормалното функциониране на българската газопреносна мрежа“.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова потвърди, че „Булгаргаз“ наистина разпраща такива писма.

На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София, посочи кметът по време на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС).

От писмото на „Булгаргаз“, с което Economic.bg разполага, се разбира, че общественият доставчик просто няма достатъчно количества, за да изпълни допълнителните заявки. Там се посочва, че още в средата на месец май са разпратени писма до всички клиенти, че от началото на 2021 г. се отчита значително увеличаване на заявките за газ, в сравнение със заявените обвързващи годишни програми на клиентите. Тогава държавната компания е поискала от тях да кажат колко повече газ ще искат за последните четири месеца на годината.

В средата на юли „Булгаргаз“ продължава да отчита все по-големи заявки и праща ново писмо с искане за нова актуализация на заявките за септември, октомври и ноември.

И сега газовата компания заявява, че по договор има задължение да доставя само до количеството, заявено от фирмите. Всичко останало ще се дава „само по възможност, след изрично одобрение, по реда на т.7.3 от договора за доставка“.

Подкрепи Economic.bg