Бумът на мобилни обаждания в България започва да стихва

Това показват данните на Комисията за регулиране на съобщенията

Бумът на мобилни обаждания в България започва да стихва

Снимка: Unsplash

1516 ~ 2 мин. четене
С настъпването на април и привикването към извънредното положение в страната българските потребители постепенно започват да намаляват темпото на използване на мобилни и фиксирани мрежи. Най-ярко това личи при обажданията през мобилните мрежи, става ясно от актуалния доклад за трафика на данни на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Според данните, подадени от операторите към КРС за периода от 1 до 8 април 2020 г., става ясно, че гласовият трафик през мобилна мрежа е с 25% по-висок спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение. За сравнение при предишния доклад на регулатора бе отчетен ръст от 46% на мобилните обаждания. 

Какви още ръстове отчита КРС: 

  • мобилна мрежа, трафик на данни – 17% (при 19% в предходния доклад); 
  • фиксирана мрежа, гласов трафик – 19 % (11% в предходния доклад); 
  • фиксирана мрежа, трафик на данни – 34% ( 41% в предходния доклад).
През март бе създаден Координационен център между КРС, мобилните оператори и лицензираните пощенски оператори, който да следи и помага за сигурността и качеството на свързаността по време на извънредното положение.  В изпълнение на своите задължения мобилните оператори извършват постоянно наблюдение на сигурността и целостта на мрежата, с цел осигуряване на непрекъсваемост на услугите.

Комисията следи за състоянието на предоставения на мобилните оператори радиочестотен спектър, като се извършват и специализирани измервания по отношение качеството на предоставяните услуги. Проведените наблюдения и тестове показват, че до момента не е констатирано прекъсване или отклонение от нормалната работа на мобилните мрежи.

При проведени над 4000 тестa са констатирани нива, съответстващи на добра степен на покритие и 99.97 % успешни повиквания за гласовите услуги. За 4G (LTE) мрежите се следи скоростта на достъп до файлове в интернет през мрежите на мобилните оператори, като са измерени средни скорости от 50÷149 Mbps за София и 19-28 Mbps в някои райони от страната.
Подкрепи Economic.bg